Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
13.06.2018

Министар Вулин на Сајму војне технике у Паризу




Имамо чиме да се похвалимо
 
Министaр одбране Александар Вулин посетио је јуче Сајам војне технике „EUROSATORY“ у Паризу и обишао штанд „Југоимпорта – СДПР“, највећи у главној хали Сајма на ком су изложени производи српске одбрамбене индустрије.
 
Министар Вулин истакао је важност учешћа Републике Србије на престижном француском сајму и додао да штанд „Југоимпорта – СДПР“, на коме су изложени и бројни други извођачи, изазива велику пажњу.
 


- Имамо чиме да се похвалимо и можемо да се такмичимо и са много развијенијим земљама него што смо ми, и то не само у компоненти производње муниције, по чему смо светски познати, већ и по сложеним борбеним системима што је нешто што је резервисано само за најснажније војске. Ово је начин да се Србија представи свету и да прикаже своје резултате, као нешто што и те како помаже и развој наше индустрије, рекао је министар одбране.
 
Према његовим речима, прошле године у одбрамбеној индустрији Србије остварен је приход од 580 милиона долара, а ове године очекивано је значајно увећање те ће приход износити око 680 милиона долара.
 


- Управо овде смо показали која су то нова средства и нове технологије које освајамо. На Србију мора да се рачуна, на њену војску и одбрамбену индустрију, али и Војска Србије се далеко брже и јефтиније опрема, захваљујући томе што има одбрамбену индустрију Србије. Много развијеније и много богатије војске морају да одвоје много више новца да би купиле овакве борбене системе које ми добијамо по произвођачким ценама и захваљујући којима с далеко мање новца можемо да опремимо нашу војску, поручио је министар одбране Србије. 
 
Велику пажњу посетилаца штанда „Југоимпорт-СДПР“ привукли су самоходна хаубица „нора“, као најпродаванија, и самоходно артиљеријско оруђе „александар“ и самоходно вишецевно модуларно лансирно оруђе „шумадија“, који су први пут представљени изван граница Србије.
 
Директор продаје у „Југоимпорту – СДПР“ Александар Лијаковић истакао је да „Југоимпорт – СДПР“ интегрише одбрамбену индустрију Србије и приказује и своје развојне производне пројекте.
 


- Систем „шумадија“ је најинтересантнији и најатрактивнији систем у овом тренутку и ракета „јерина један“ која је највећа ракета приказана на Сајму ове године. Захваљујући подршци председника Републике Србије и Министарства одбране у последњих неколико година, а посебно у последње три године, бележимо изузетан развој и раст производње и промета. Веома смо поносни на нове иновативне технологије које развија одбрамбена индустрија Србије у целини, укључујући „Југоимпорт СДПР“, као носиоца развојне производње сложених борбених система, али и наше фабрике које производе мало оружје, муницију средњег и великог калибра, летачку и артиљеријску муницију малог калибра, средства ракетне артиљерије, личне заштитне опреме и остало, рекао је Лијаковић.
 
Како је нагласио, сви производи приказани у Паризу су углавном новијег датума и приказ су наших иновативних технологија у наоружању.
 


- Једна, ипак мала, Србија у односу на велике светске силе потпуно је раме уз раме конкурентна са највећим светским играчима у области артиљерије. Системи „нора“, „александар“ и „шумадија“ стоје на почетку овог дела Сајма и практично показују нашу моћ и повећање наше снаге у области производње наоружања и војне опреме. Ми смо последњих година много уложили у развој, у иновативне технологије. Сада смо на нивоу уговарања и на нивоу будућих послова који значајно превазилазе раније године, закључио је Лијаковић.
 
Производи српске одбрамбене индустрије изложени су на простору од 710 квадратних метара, на највећем штанду у главној хали Сајма војне технике „EUROSATORY“. Циљ наступа на француском сајму је презентација могућности српске одбрамбене индустрије, развојних и производних програма „Југоимпорт-СДПР“.