Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
26.05.2018.

Јубиларна 20. Зокијева регата



Јубиларна 20. једриличарска регата посвећена пилоту и једриличару мајору Зорану Радосављевићу одржана је данас  у Београду. 
На два регатна поља, на Дунаву и Савском језеру надметала се 65 посада једрилица у класама "микро" - дужине 5.5 метара, "крсташ" дужине више од 5.5 метара, „ласер“ и "оптимист", за дечаке и девојчице до 14 година, са више од 100 једриличара.

Ово је био 20. пут да се једрило за мајора Зорана Радосављевића, пилота 127. ловачке авијацијске ескадриле "Витезови" Војске Југославије који је погинуо у одбрани отаџбине 27. марта 1999. године.

У класи "крсташ" после сабирања резултата првог и другог такмичарског дана прво место је припало војној посади брода "Мин", предвођене скипером поручником корвете Александром Јовановићем. У „микро“ класи најбољи резултат остварио је брод једриличарског клуба Земун са скипером Драганом Петровићем. Први у класи једрилица „Ласер 4.7“ била је Ана Јовановић, у класи „Ласeр Р“ Марко Петковић, а у класи „Ласер С“ Матија Ондрик. 

Позната као „регата са емоцијама“, меморијална једриличарска регата Зоран Радосављевић је и ове године окупила велики број једриличара, Зоранових колега, пријатеља и поштовалаца, а делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводио је командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак који је уручио награде најуспешнијима.

Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље, кадети Војне академије помагали су у организацији регате и такмичили се у оквиру једриличарских посада, док су припадници РВиПВО налетима хеликоптера типа „газела“ на симболичан начин означили почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића.

Организатори регате су друштво "Регата Зоран Радосављевић", једриличарски клуб Земун и Министарство одбране и Војска Србије. Значајну помоћ пружили су и МУП Србије - Речна полиција, Министарство саобраћаја, Лучка капетанија, Прво паробродско друштво и друге компаније.

Меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду.