Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
16.04.2018.

Почела мултинационална командно-штабна вежба Викинг 18




Oтварaњeм издвојеног командног местa у Републици Србији, данас је у касарни „Бањица 2“ у Београду, започела мултинационална командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама „Викинг 18“.Циљ вежбе је да унапреди обученост учесника (Војске, Полиције и цивилних организација) за реаговања у садашњим и будућим мултидимензионалним кризним ситуацијама и мировним операцијама.

Отварајући издвојено командно место у Центру за обуку путем симулација, официр одговоран за планирање вежбе и вршилац дужности начелника Управе за обуку и доктрину, пуковник Бошко Зорић изразио је задовољство што након дугих и опсежних припрема, отпочиње фаза извођења вежбе, коју организују Оружане снаге Краљевине Шведске, а у сарадњи са Оружаним снагама САД, као земље подршке. 

– Република Србија, по други пут организује издвојено командно место. Ово је вежба на три нивоа, мултинационална је и мултифункционална. Њен концепт подржава планирање и извођење мулинационалне операције подршке миру у нестабилном окружењу, базираном на свеобухватном приступу, фокусирање на сарадњи и координацији са свим релевантним актерима у зони операције, унутар њихових надлежности и складу са мандатом мисије УН – рекао је пуковник Зорић  који је, у име припадника Војске Србије, пожелео добродошлицу припадницима оружаних снага САД, Шведске, Аустрије, Македоније, БиХ, Јерменије, Казахстана, Молдавије, као и представницимa међународних и домаћих организација. 

Официр за планирање вежбе је истакао да је заједничким радом потребно остварити циљеве вежбе међу којима је споменуо унапређење способности команде мултинационалне бригаде, цивилних организација и полиције за штабни рад и командовање и контролу снага у мултинационалном оперативном окружењу, унапређење кооперативности и интероперабилности између партнера и регионалне војно-војне и цивилно-војне сарадње али и промоцију разумевања, поверења и сарадње међу регионалним земљама учесницима вежбе, међународним организацијама, невладиним и владиним националним организацијама.

Руководилац вежбе и начелник Центра за обуку путем симулација, који данас обележава осам година постојања, пуковник Мичо Бранковић, представио је сценарио и главне догађаје и подсетио да је реч о највећој командно-штабној дистрибуираној вежби која се организује у свету, у којој учествују представници 61 земље.

– Главно командно место је у Шведској а изводи се и на издвојеним командним местима, у Србији, Бугарској, Ирској, Финској и, први пут ове године, у Бразилу.  Ове године укупан број учесника у свету је три хиљаде, док је код нас учешће узело 108 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 40 припадника страних оружаних снага и 57 припадника полиције и владиних и невладиних организација – рекао је пуковник Мичо Бранковић. 

Вежба „Викинг 18“, која траје до 26. априла једна је од највећих међународних вежби на којима је до сада учествовала Војска Србије.