Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.05.2017.

Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију у Либану



У краљевачкој касарни „Рибница“ организован је свечани испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага Друге бригаде Копнене војске и штабних официра и чланова елемента за националну подршку у мултинационалну мисију UNIFIL у Либану.

Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију у Либану 
Данашњем испраћају присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Друге бригаде пуковник Жељко Кузмановић, представници локалне самоуправе, верских заједница, као и породице и пријатељи мировњака.
 
Пожелевши нашим „плавим береткама“ успешну мисију, генерал Диковић је истакао да је реч о важној мисији у којој учествујемо већ шест година, а у којој је до сада било ангажовано 1.285 српских мировњака.
 Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију у Либану
– Ви настављате традицију учешћа српске војске у мировним операцијама дугу више од шест деценија, а извршаваћете задатке у истој зони где су пре 60 година били припадници наше војске. Имаћете прилику и част да ширите лепе вести о грађанима Србије, Војсци Србије, јер ми градимо бољу Србију и желимо да буде јака – нагласио је начелник Генералштаба.
 
Према његовим речима, није јака само она војска која има најсавременије наоружање и опрему, већ је важно да осим тога војска воли своју земљу и свој позив, да је морално јака, обучена и научена да оно што има на најбољи начин користи.

Испраћај пешадијске чете и вода за заштиту снага у мисију у Либану 
У наредних шест месеци, 163 припадника Друге бригаде и 12 штабних официра и чланова елемента за националну подршку биће ангажовани у мисији очувања мира у Либану, где ће заменити припаднике Прве бригаде, који се тренутно налазе у тој мултинационалној операцији УН.
 
На данашњој свечаности, генерал Диковић уручио је државну заставу командиру пешадијске чете мајору Предрагу Ружићу и командиру вода за заштиту снага поручнику Владици Тасићу.
 
У десет мултинационалних операција широм света тренутно је ангажовано 329 припадника Војске Србије.