Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
06.03.2017.

Састанак министра одбране са командантом Kопнене војске Европске команде САД




Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се данас са командантом Копнене војске Европске команде Оружаних снага САД генерал-потпуковником Фредериком Хоџисом, који борави у посети Републици Србији.

Министар Ђорђевић истакао је значај и улогу билатералне војне сарадње коју Министарство одбране и Војска Србије имају са Сједињеним Америчким Државама, а нарочито са припадницима Копнене војске Европске команде оружаних снага САД. Посебно је нагласио место и улогу заједничке обуке и вежби које припадници копнених војски двеју земаља реализују и њихов позитивни допринос унапређењу оперативних и функционалних способности МО и ВС.

Он је истакао приврженост Републике Србије војној неутралности и рекао да са тог аспекта Министарство одбране и Војска Србије наступају у имплементацији политике одбране када је реч о међународној војној сарадњи.

Генерал-потпуковник Хоџис је пренео позитивне утиске о сарадњи коју КоВ ЕК ОС САД има са Војском Србије и нагласио изузетан професионализам и обученост припадника Министарства одбране и Војске Србије који се континуирано манифестују. Он је рекао да очекује да ће се заједничке вежбовне активности и обука припадника копнених војски двеју земаља наставити и у наредном периоду. Оценио је да нови програми сарадње, попут унапређења капацитета инжињеријских јединица, заузимају важно место у активностима КоВ ЕК ОС САД и да ће допринети јачању међусобног разумевања на обострану корист.

Током посете Србији, генерал-потпуковник Хоџис имао је одвојени састанак са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Љубишом Диковићем, са командантом КоВ Војске Србије генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, а имао је прилику и да обиђе јединице 3. бригаде и Мешовите артиљеријске бригаде Копнене војске.