Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
28.12.2016.

Јубилеј чувеног сниматеља Стевана Лабудовића



Министар одбране Зоран Ђорђевић присуствовао је у Музеју историје Југославије обележавању 90. рођендана чувеног југословенског сниматеља Стевана Лабудовића, хероја Алжирске револуције.
 
Организатор рођенданске прославе било је Друштво пријатеља Алжира, с којим времешни сниматељ, легенда Филмских новости, већ деценијама сарађује. Свечаности су, поред родбине и бројних пријатеља и колега Стевана Лабудовића, присуствовали амбасадор Алжира у Србији Абдел Хамид Шебшуб, амбасадори и чланови Дипломатског кора, председник Општине Беране, родног места Стевана Лабудовића, представници српских државних установа, Српске православне цркве, чланови Друштва пријатеља Алжира и директорка Музеја историје Југославије Неда Кнежевић.

 
Честитајући слављенику 90. рођендан, министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао његову улогу у документовању сведочанстава о алжирској антиколонијалној револуцији, по чему је Стеван Лабудовић постао познат и у свету.
 
- Господин Лабудовић је својим сведочењем о револуцији алжирског народа оставио дубок траг у историји једног пријатељског народа и обележио читаву једну епоху. Кроз његове слике и будућа покољења сазнаће истину о борби Алжираца за слободу и достојанство и схватиће шта се заправо дешавало. Свакако знамо Лабудовића по сликама и документарним филмовима о алжирској револуцији, посебно о збивањима од 1959. до 1962. године, у ком периоду је био у тој земљи, али и по његовим другим каснијим и ранијим делима којима је сведочио о покрету несврстаних, развоју и расту Србије, Југославије и света. Његова дела данас представљају културно благо вредно не само нама, већ и будућим генерацијама. Живот Стевана Лабудовића свакако је богат догађајима о којима је сведочио помоћу своје камере. Захваљујући тим снимцима, данас и Министарство одбране у алжирском народу има осведоченог и доказаног пријатеља, рекао је министар Ђорђевић.

           
Због свог великог доприноса победи алжирске антиколонијалне револуције, првенствено кроз сведочанства о борби тамошњег народа за слободан и достојанствен живот у сувереној држави, Стеван Лабудовић је одликован многим алжирским одликовањима. Поводом 50. годишњице алжирске револуције председник Алжира Абделазиз Бутефлика одликовао га је 2012. године и највишим Националним орденом за заслуге.
 
Истичући да у Стевану Лабудовићу Алжир има великог и доказаног пријатеља, хероја који се није либио да за време револуције недеље и месеце проведе у рову, раме уз раме уз алжирске борце, амбасадор Алжира Абдел Шебшуб је рекао да о његовим подвизима и неустрашивости алжирска деца данас уче у школама.
           
Током свечаности приказан је и документарни филм са инсертима из Лабудовићевих сведочанстава о алжирском ослободилачком рату, а химну Србије и Алжира отпевали су чланови пожаревачког хора „Барили“.