Министарство одбране Републике Србије
 
09.07.2016.

Министар Ђорђевић на самиту у Варшави



Делегација Министарства одбране, предвођена министром одбране Зораном Ђорђевићем, учествује на састанку у формату Платформе интероперабилности, који се одржава под окриљем самита НАТО у Варшави.

Позив генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга потврдa je да Влада Србије у оквиру програма „Партнерство за мир“ ужива статус стабилног и одговорног партнера, те да је чврсто опредељена за сарадњу са свим државама и међународним организацијама које имају за циљ унапређење регионалне и глобалне безбедности.

Састанак је посвећен даљој имплементацији Иницијативе за интероперабилност партнера. Министар Ђорђевић је у свом говору нагласио да је безбедносно окружење данас врло нестабилно, а највеће жртве су обични грађани и њихово право на безбедан живот.

У односу на актуелне безбедносне ризике и адекватне политичко-стратегијско-војне одговоре, Влада Републике Србије, предвођена Александром Вучићем, води озбиљну и одговорну политику. На тај начин показује се стална заинтересованост за унапређење регионалне стабилности и очувања мира и безбедности, као неопходног услова за националну и регионалну безбедност.

Сарадња у области безбедности и одбране, као једне од кључних функција државе, подразумева изградњу заједничких способности неопходних како би се одговорило на претње попут тероризма и миграција. Република Србија, у оба случаја, води одговорну политику и развија потребне механизме како би дала свој допринос националној безбедности и безбедности других држава и народа.

Скупу у Варшави присуствовали су шефови држава, влада, министри спољних послова и одбране из више од 60 земаља, као и представници најзначајнијих међународних организација.

На маргинама самита, министар Ђорђевић имао je билатералне сусрете са министрима одбране Пољске Антониом Мациеревичем, Јерменије Сејраном Охањаном, Аустрије Петером Доскоцилом, Црне Горе Милицом Пејановић Ђуришић и Бугарске Николајем Ненчевим, замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Мајклом Карпентером и државним секретаром за одбрамбене послове УАЕ Мохамедом Алфаласијем.

Такође, током самита министар Ђорђевић сусрео се и са високим званичницима Грчке, Босне и Херцеговине, Македоније и Молдавије. Осим разматрања даљег унапређења билатералне сарадње, у разговорима је анализирана и актуелна политичко-безбедносна ситуација у региону и свету.

Говор министра Ђорђевића можете преузети на овом линку.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА