Министарство одбране Републике Србије
 
18.12.2015.

Усаглашен План билатералне војне сарадње са Француском



Сарадња у области одбране је интензивна и прати достигнути степен развоја билатералне сарадње између Републике Србије и Републике Француске, истакли су током одржавања редовних одбрамбених консултација у Београду начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и шеф Одељења за билатералну сарадњу Генералштаба француских Оружаних снага капетан бојног брода Алексис Вилер.

Усаглашен План билатералне војне сарадње са ФранцускомОбострано је констатовано да висок проценат реализованих активности у претходних неколико година потврђује рационалан приступ у планирању, сходно финансијским околностима. То се посебно односи на сарадњу у области ангажовања у мултинационалним операцијама, као и на војнообразовну и војнотехничку сарадњу. Саговорници су се сагласили да у наредном периоду треба учинити додатни напор како би били искоришћени потенцијали за сарадњу, сходно Споразуму о стратешком партнерству.

Саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону и на глобалном плану, са акцентом на актуелну миграторну кризу. Сагласили су се да нови безбедносни изазови намећу неопходност интензивније сарадње, посебно у размени обавештајних података и логистичке подршке, али и у домену заједничког деловања.

Капетан бојног брода Коњиковац истакао је задовољство због отварања првих поглавља у процесу приступања Србије Европској унији и захвалио Француској на подршци. Његов француски колега, капетан бојног брода Вилер, истакао је да Француска очекује билатералну помоћ и подршку свих чланица Европске уније у зонама операција својих оружаних снага као и да су измењене безбедносне околности утицале на реорганизовање законодавног и безбедносног сектора, у складу са националним интересима и међународном улогом Француске.

На крају разговора, усаглашен је План билатералне војне сарадње за 2016. годину.

Током посете, делегација Оружаних снага Француске посетила је Центар за мировне операције Војске Србије.