Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2015.

Билатералне одбрамбене консултације са Краљевином Шведском




Током одржавања редовних билатералних одбрамбених консултација у Стокхолму, начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и начелник Управе за планирање и политику одбране Оружаних снага Краљевине Шведске капетан бојног брода Андерс Оловсон оценили су да сарадња у области одбране прати позитиван тренд у развоју политичког дијалога две земље.

Саговорници су се сагласили да активности реализоване у 2015. години одражавају заједнички интерес два система одбране, али да постоје реалне могућности за квалитативно унапређење сарадње. Изразили су очекивање да се будућа сарадња одвија кроз војнообразовну, војномедицинску и сарадњу у области АБХО. Заједнички је констатовано да треба наставити са учешћем у заједничким вежбама, што доприноси развоју интероперабилности и унапређења функционалних и оперативних способности две војске.

Капетан бојног брода Коњиковац информисао је о достигнућима у реформи система одбране, актуелном ангажовању и плановима за будуће учешће у мултинационалним операцијама, као и са активностима које Министарство одбране и Војска Србије предузимају у процесу приступања Европској унији. Истакао је да се Република Србија показала као кредибилан партнер током председавања ОЕБС, што је потврђено и недавном успешном организацијом министарског састанка у Београду.

Капетан бојног брода Оловсон презентово је концепт сарадње Нордијских земаља у области одбране, пренео искуства из процеса приступања Европској унији, посебно у домену сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом и ангажовања у оквиру борбених група Европске уније.

Начелници управа разменили су ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету, посебно у светлу актуелне миграторне кризе и учесталих терористичких напада и нагласили да комплексна безбедносна ситуација намеће потребу интензивније сарадње. Посебан осврт дат је на компаративну анализу коришћења различитих механизама Програма Партнерства за мир, као оптималног оквира сарадње са НАТО две војно неутралне земље.

На крају разговора, усаглашен је План билатералне војне сарадње за 2016. годину.