Министарство одбране Републике Србије
 
04.12.2015.

Свечана академија поводом Дана војних ветерана



У Дому Гарде у Топчидеру вечерас је одржана свечана академија, коју су Министарство одбране и Војска Србије организовали поводом прославе 4. децембра, Дана војних ветерана.  Скупу  су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, државни секретари и помоћници министра одбране, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, представници војно-дипломатског кора, установа МО и ВС, црквени великодостојници, војни ветерани, бројни гости.

Министар одбране је на почетку свечане академије уручио Александру Вулину Златну плакету Министарства одбране, као знак признања за успешну сарадњу са МО и ВС и успешну реализацију заједничких пројеката и других активности за Војску Србије и Министарство одбране.

Братислав Гашић се потом обратио свечаном скупу и истакао да се Дан војних ветерана први пут прославља у Министарству и Војсци и да је тако обезбеђен континуитет у сећању на наше претке који су поносно стајали у борбеним редовима за одбрану своју отаџбине.

„Прошло је више од једног века од тог периода. Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало стари ратник, ветеран. Бригу о ветеранима и задовољењу њихових потреба преузело је Министарство војно у оквиру Владе Краљевине Србије. Србија се кроз историју налазила на карти сваког освајача, а српски војник је свесно ризикујући свој живот одважно бранио своју отаџбину. Наши ветеранима су до сада у историји ратовања остале у сећању бројне победе и они су дали допринос целокупној српској историји. Из тог разлога не смемо их заборавити – истакао је Гашић

Он је потом рекао да је свечана академија и одржана зато „да се захвалимо свим знаним и незнаним који су дали своју младост, своје живот и онима који су остали инвалиди током последњих дешавања на нашим просторима”.

„Србија мора да оживи успомене и да ода почаст храбрим борцима, јунацима, учесницима свих ратова и оружаних сукоба на простору наше земље. Да покаже бригу за војне ветеране нарочито из периода оружаних сукоба од 1991. до 1999. Године. Сигуран сам да ћемо заједничким снагама и вољом у томе успети, рекао је министар одбране.

Цитирајући Цицерона, да је историја учитељица живота, Гашић је рекао да се прошли догађаји никад не смеју заборавити, али да се живот и мир морају обезбедити јаком дипломатијом, а не ратовањем.

„Војна сарадња Србије са остатком света треба да буде на вишем нивоу него политичка и економска. Србија треба да следи пут ЕУ са свим својим вредностима и квалитетима, али са пријатељима како на Истоку, тако на Западу. Очекујем да ће нам искуства из прошлости помоћи да будемо јединствени, да своју земљу с поносом чувамо, како што смо то увек чинили”, нагласио је Гашић.

Потом је у организацији Студија за едукацију, консалтинг и маркетинг – Студија Фузија из Обреновца - приказан уметничко-сценски програм. Наступили су између осталих драмски уметници Ивана и Јелена Јовановић Жигон, Лепомир Ивковић, Косовски божури и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”.

У изјави за медије министар Александар Вулин рекао је да признање које је добио превазилази његов рад и да га он доживљава као велико признање министарству које води.„Ја сам мали део тог министарства, а ово је велико признање и за Министарство рада, а још веће за мене” – истакао је Вулин.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА