Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2015.

Билатералне одбрамбене консултације са Словенијом



Одржавањем првих билатералних одбрамбених консултација министарстава одбране Србије и Словеније, у Љубљани, заокружена је и до сада развијена сарадња две земље у области одбране.

Билатералне одбрамбене консултације са СловенијомTоком консултација, начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац и директор Директората за одбрамбену политику Примож Шавц разменили су мишљења о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и шире, са посебним освртом на миграторну кризу, ситуацију у и око Украјине, као и последицама деловања Исламске државе. Постигнута је сагласност да се дешавања у региону не могу посматрати изоловано од ширих геополитичких кретања и да је јачање поверења и приближавање ставова кроз блиску сарадњу, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану, једини пут ка очувању стабилности.

Током разговора са начелником Сектора за међународну војну сарадњу пуковником мр Митјом Миклавецом, капетан бојног брода Коњиковац представио је приоритете сарадње Министарства одбране са Европском унијом и истакао да Србија цени подршку Словеније у процесу евроинтеграција. Он је захвалио на професионалном односу припадника словеначког контингента КФОР и пренео да је за Србију КФОР једини гарант стабилности на Косову и Метохији. Коњиковац је подсетио и да Србија води активну дипломатску борбу, како би спречила пријем тзв. „Косова“ у ~UNESCO~.

Пуковник Миклавец је истакао да је, и поред садржајне и развијене билатералне војне сарадње, потребно пронаћи могућност за Билатералне одбрамбене консултације са Словенијомквалитативно унапређење кроз заједничке вежбовне активности и нагласио позитивна искуства у области развоја подофицирског кора, размене полазника на свим нивоима школовања, као и обуке специјалних јединица. Он је посебно истакао значај потписивања Споразума о војнотехничкој сарадњи, чиме се ствара и правни основ за унапређење војноекономске сарадње.

Заједнички је констатовано да круну успешне билатералне војне сарадње представљају предстојеће посете министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије Словенији.

Током састанка усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2016. годину.