Министарство одбране Републике Србије
 
23.06.2015

Сарадња са Центром за безбедносну сарадњу ~RACVIAC~Начелник Управе за међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац примио је заменика директора ~RACVIAC~ – Центра за безбедносну сарадњу бригадног генерала Здравка Јакопа и том приликом је потврђена досадашња успешна сарадња Министарства одбране и ~RACVIAC~-а, извршена анализа досадашњих активности ~RACVIAC~-а, као и доприноса Министарства одбране његовом раду.

Капетан бојног брода Коњиковац је истакао приврженост Министарства одбране регионалној сарадњи, као и сарадњи са ~RACVIAC~-ом, у коме Србија има статус пуноправног члана, као најбољем начину очувања стабилности и безбедности у региону. Такође, он је навео да су у току 2015. године представници Министарства одбране и осталих институција Републике Србије учествовали на више од 15 активности ~RACVIAC~-а и били домаћини две од њих.

Бригадни генерал Здравко Јакоп је истакао важну улогу коју ~RACVIAC~, као регионална међународна организација, има за унапређење сарадње и безбедности у региону Југоисточне Европе што показује и њено 15-годишње деловање, као и усвајање „Стратегије 2020“ у априлу 2015. године на 33. заседању Мултинационалне саветодавне групе (~MAG) RACVIAC~.

Обострано је закључено да је Србија значајан фактор стабилности и сарадње у региону, као и активни учесник у свим активностима и састанцима ~MAG/RACVIAC~. У том смислу, Министарство одбране ће наставити тренд добре сарадње са Центром за безбедносну сарадњу и бити конструктивни партнер изградње поверења у региону.