Министарство одбране Републике Србије
 
15.01.2015.

У Војсци Србије нема дискриминације



Министар одбране Братислав Гашић негирао је данас да у Војсци Србије постоји дискриминација и истовремено се извинио трансродној особи мајору Хелени (М.В.) због, како је рекао, административне грешке у решењу о њеном пензионисању.

Гашић је у изјави за Танјуг објаснио да ће се због тога лично извинити мајору Хелени и објаснио да је она пензионисана јер је стекла услове за то, те зато што су то захтевале потребе службе.

"У случају мајора за којег се тврди да је пензионисан јер је трансродна особа, желим да нагласим да је једини разлог због којег се то догодило, чињеница да је навршио 20 година радног стажа и да су потребе службе захтевале његов престанак", изјавио је Гашић.

Према његовим речима у Војсци Србије нема дискриминације ни по једном основу.

"Није је било и неће је бити. У прилог тој тврдњи базираћу се на овом конкретном случају. Од 2001. постоји информација да је М.В. имао другачији родни идентитет, и поред тога он је у јединицама у којима је био распоређен радио још 14 година и због тога није имао никакве проблеме", рекао је Гашић.

Он је додао да је Хелена, односно М.В. имала редован ток каријере и напредовање у служби, али да се у решењу о пензионисању поткрала "административна грешка".

"Административном грешком у решењу се нашла формулација која не одговара стварним разлозима, па се нашем припаднику искрено извињавам због тога и колико већ сутра позваћу и новинаре и њега да му се лично извиним због те грешке која је настала у решењу", поручио је Гашић.

Танјуг

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV