Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2014.

Министар Гашић на самиту у Велсу



Делегација Министарства одбране, предвођена министром Братиславом Гашићем, учествовала је на састанку у формату „НАТО + 24 партнера“, који је одржан у оквиру самита у Њупорту. Позив Братиславу Гашићу, који је и први српски министар одбране који присуствује таквом скупу, представља потврду да Влада Србије у оквиру програма „Партнерство за мир“ ужива статус поузданог, предвидивог и одговорног партнера и да је чврсто опредељена за сарадњу са свим државама и међународним организацијама које имају за циљ унапређење регионалне и глобалне безбедности.

Састанак на којем је министар Гашић учествовао био је посвећен промоцији Иницијативе за интероперабилност партнера и „Платформи интероперабилности 2014-2015“. Учесници састанка су упознати да ће Србија, у складу са могућностима и капацитетима којима располаже Војска Србије, њеним тренутним задацима, као и безбедносном ситуацијом, у наредном периоду детаљно размотрити могућност да се ангажује у Платформи за интероперабилност.

На маргинама НАТО самита министар одбране састао се са бројним државницима и војним представницима. Уз актуелна питања регионалне сарадње, у разговорима је анализиран и ниво билатералне сарадње коју земље, чији су они представници, имају са Србијом, као и каква је перспектива за унапређење те сарадње.

Програм „Партнерство за мир“ обезбеђује Србији да буде активни чинилац и да доприноси регионалној и светској безбедности, што уједно подржава и процес припрема за чланство у ЕУ. Учешћем у програму, Србији је олакшано и прихватање војних стандарда који се поштују не само међу чланицама НАТО, већ и у државама ЕУ које нису чланице Алијансе. Од посебне важности за Србију је учествовање у механизмима који обезбеђују припрему оружаних снага за мировне операције.

Ангажовање у „Партнерству за мир“ не коси се са проглашеном војном неутралношћу Србије, већ омогућава активну сарадњу са свим чланицама и партнерима НАТО, који треба да подрже реформу система одбране, доведу до усвајања општеприхваћених стандарда и унапреде наше одбрамбене капацитете.

Иначе, скупу у Велсу, који је одржан под називом „Изградња стабилности у непредвидивом свету“, присутвовали су шефови држава, влада, министри спољних послова и одбране из више од 60 земаља, као и представници најзначајнијих међународних организација. Састанак представља један од најважнијих догађаја на међународној политичко-безбедносној сцени у 2014. години.