Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.09.2014.

Ministar Gašić na samitu u Velsu



Delegacija Ministarstva odbrane, predvođena ministrom Bratislavom Gašićem, učestvovala je na sastanku u formatu „NATO + 24 partnera“, koji je održan u okviru samita u Njuportu. Poziv Bratislavu Gašiću, koji je i prvi srpski ministar odbrane koji prisustvuje takvom skupu, predstavlja potvrdu da Vlada Srbije u okviru programa „Partnerstvo za mir“ uživa status pouzdanog, predvidivog i odgovornog partnera i da je čvrsto opredeljena za saradnju sa svim državama i međunarodnim organizacijama koje imaju za cilj unapređenje regionalne i globalne bezbednosti.

Sastanak na kojem je ministar Gašić učestvovao bio je posvećen promociji Inicijative za interoperabilnost partnera i „Platformi interoperabilnosti 2014-2015“. Učesnici sastanka su upoznati da će Srbija, u skladu sa mogućnostima i kapacitetima kojima raspolaže Vojska Srbije, njenim trenutnim zadacima, kao i bezbednosnom situacijom, u narednom periodu detaljno razmotriti mogućnost da se angažuje u Platformi za interoperabilnost.

Na marginama NATO samita ministar odbrane sastao se sa brojnim državnicima i vojnim predstavnicima. Uz aktuelna pitanja regionalne saradnje, u razgovorima je analiziran i nivo bilateralne saradnje koju zemlje, čiji su oni predstavnici, imaju sa Srbijom, kao i kakva je perspektiva za unapređenje te saradnje.

Program „Partnerstvo za mir“ obezbeđuje Srbiji da bude aktivni činilac i da doprinosi regionalnoj i svetskoj bezbednosti, što ujedno podržava i proces priprema za članstvo u EU. Učešćem u programu, Srbiji je olakšano i prihvatanje vojnih standarda koji se poštuju ne samo među članicama NATO, već i u državama EU koje nisu članice Alijanse. Od posebne važnosti za Srbiju je učestvovanje u mehanizmima koji obezbeđuju pripremu oružanih snaga za mirovne operacije.

Angažovanje u „Partnerstvu za mir“ ne kosi se sa proglašenom vojnom neutralnošću Srbije, već omogućava aktivnu saradnju sa svim članicama i partnerima NATO, koji treba da podrže reformu sistema odbrane, dovedu do usvajanja opšteprihvaćenih standarda i unaprede naše odbrambene kapacitete.

Inače, skupu u Velsu, koji je održan pod nazivom „Izgradnja stabilnosti u nepredvidivom svetu“, prisutvovali su šefovi država, vlada, ministri spoljnih poslova i odbrane iz više od 60 zemalja, kao i predstavnici najznačajnijih međunarodnih organizacija. Sastanak predstavlja jedan od najvažnijih događaja na međunarodnoj političko-bezbednosnoj sceni u 2014. godini.