Министарство одбране Републике Србије
 
24.07.2014.

Снимање филма „Србија у Великом рату"



Снимање филма „Србија у Великом рату"На полигону Пасуљанске ливаде, током претходна четири дана, снимане су сцене борбених дејстава српске војске на простору Солунског фронта, играно-документарног филма и серије „Србија у Првом светском рату”.

Филм ауторке Слађане Зарић реализује се у сарадњи Радио Телевизије Србије и Министарства одбране односно Војнофилмског центра „Застава филм“. У филму и серији биће представљени најдраматичнији догађаји у бици на Кајмакчалану, Горничевској бици, животу на линији фронта и поласку у пробој. Све сцене базиране су на истинитим догађајима учесника рата, представљеним у књигама или описаним у ратним дневницима.

На Пасуљанским ливадама драматизују се борба на Церу, Колубари, повлачење преко Албаније и живот војника на Солунском фронту.

Према речима ауторке, пројекат представља хронологију Великог рата, што је веома захтеван подухват, јер обухвата период од четири године. Једна од идеја била је и едуковање народа о Првом светском рату.

- Филм ће бити веома поучан. Желела бих да тематику приближим младима који мало знају о томе. Циљ је да кроз атрактивне сцене и приказе тих предела покажемо публици како је изгледало у доба њихових предака. Снимали смо пут којим је српска војска ишла приликом повлачења и камерама забележили како је све то изгледало пре читав век. Били смо на Крфу, Кајмакчалану и Добром пољу – месту где је пробијен Солунски фронт, рекла је Слађана Зарић. Она је додала да је сарадња с Министартвом одбране, Војском Србије и ВФЦ „Застава филмом“ већ постала традиција и да је све боља.

Снимање филма „Србија у Великом рату"- Велику подршку пружиле су нам Трећа бригада Копнене војске и Специјална бригада, чији су припадници дали све од себе глумећи војнике у рату. Без икаквих проблема изводили су захтевне сцене, и успешно дочарали како је то изгледало пре 100 година. Сцене нису плод имагинације, већ веома реалне слике, изјавила је ауторка.

Заменик директора ВФЦ „Застава филм“ мајор Горан Иконић указао је на то да Министарство одбране и Војска Србије учествују у неколико пројеката поводом обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата.

- Овај пројекат је веома важан с обзиром да је наша војска наследник традиције славне српске војске са Цера, Крфа и Кајмакчалана. Снимање на Пасуљанским ливадама представља другу фазу овог пројекта. Прва је била снимање у иностранству, коју је одрадила екипа РТС-а, а последња ће се снимати у околини Београда, рекао је мајор Иконић.

Снимање филма „Србија у Великом рату"Редитељка Ивана Стивенс објаснила је да је било веома захтевно реконструисати борбе у Првом светском рату и да су ауторима, поред ишчитавања литературе, помагали војни консултанти и историчари.

Продуценти филма су Снежана Родић Синђелић и Добривоје Илић, директор фотографије Петар Вујанић, костимограф Биљана Михајловић, сценограф је Снежана Поповић, а војни консултанти Иван Мијатовић и Слободан Ђукић. Премијера документарно-играног филма и серије „Србија у Великом рату“ биће одржана за неколико месеци.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Слађана Зарић | FLV
Редитељка Ивана Стивенс  | FLV
Мајор Горан Иконић  | FLV
Снимање филма | FLV