Министарство одбране Републике Србије
 
03.06.2014.

Сарадња Србије и Уједињеног Краљевства



Министарство одбране са делегацијом Велике БританијеПомоћник министра за политику одбране Мирослав Јовановић, у оквиру четвртих интерресорних разговора, разговарао је данас са делегацијом Министарства одбране Уједињеног Краљевства, коју је предводио директор за међународну безбедносну политику Стив Мекарти.

Помоћник министра је захвалио Влади Уједињеног Краљевства за помоћ Републици Србији током катастрофалних поплава, пре свега кроз донацију техничке опреме која ће олакшати санирање последица. Истакао је да природне катастрофе није могуће избећи и да је у таквим ситуацијама помоћ пријатеља и партнера драгоцена и неопходна.
Делегација Велике Британије у Министарству одбране
У наставку разговора, саговорници су упознати са приоритетима Владе Републике Србије која је спремна да, упркос разликама око питања Косова и Метохије, са Уједињеним Краљевством развија односе у свим областима од заједничког интереса. Изразио је очекивање да ће Уједињено Краљевство наставити са подршком у процесу европских интеграција, јер су отпочети приступни преговори са Европском унијом за Србију од суштинске важности.

Тренутно стање односа Уједињеног Краљевства и Србије у области одбране представља ефикасан део укупних билатералних односа две земље. Истакнуто је задовољство интензитетом и нивоом сарадње између два министарства одбране. Иако се сарадња тежишно одвија кроз четири главна пројекта: реформа сектора безбедности, односи с јавношћу, учење енглеског језика и сарадња кроз НАТО Поверилачки фонд, пренео је задовољство што је сарадња квалитативно и квантитативно унапређена покретањем активности и у областима војне медицине, ваздухоловства, људских ресурса и доктрина, као и у домену изградње интегритета.

Делегација Велике Британије у Министарству одбране Стив Мекарти пренео је дивљење за храброст и јединство које је српски народ показао током поплава и, с обзиром на размере штете, изразио  наду да ће Србија у скорије време, уз међународну помоћ, успети да санира последице катастрофе. Поновио је подршку Уједињеног Краљевства европским интеграцијама Србије, као и спремност за проналажење модалитета за унапређење сарадње у домену безбедносне и одбарнбене политике Европске уније. Изразио је очекивање да ће сарадња у области одбране и у наредном периоду бити интензивна и да ће два министарства одбране за унапређење сарадње искористити потенцијале билатералних и мултилатералних активности.

С обзиром на многобројне теме и заинтересованост за сарадњу у различитим областима, договорено је да следећи интерресорни разговори буду одржани до краја године у Лондону.