Министарство одбране Републике Србије
 
15.05.2014.

Министар Гашић у обиласку подручја угрожених поплавама



Министар одбране Братислав Гашић током вечери и ноћас посетио је најугроженије локације у Шапцу и Лозници, где припадници Првог понтонирског батаљона из састава Речне флотиле помажу грађанима у одбрани од поплава.

У Шапцу и Коцељеви ангажовано је 40 припадника Војске Србије који помажу грађанима у постављању врећа с песком како вода не би продрла у домаћинства и друге објекте. Министар Гашић разговарао је са старешинама и војницима и припадницима ватрогасно-спасилачких екипа које раде на спречавању продирања воде у домаћинства. У Шапцу је због изливања канализације услед обилних падавина угрожено око 100 домаћинстава, а најкритичније је у Улици краља Милутина.

После Шапца, министар Гашић упутио се у Лозницу, где је најпре обишао трафостаницу којој прети набујала речица Штира.

- Ако вода продре у трафостаницу цела Лозница остаће без струје. Овде је ангажован велики број људи из Сектора за ванредне ситуације, а убрзо ће им се придружити још сто припадника Првог понтонирског батаљона са чамцима за евакуацију – изјавио је министар Гашић после седнице Штаба за ванредне ситуације, где га је градоначелник Лознице Видоје Петровић упознао са ситуацијом у граду и околним селима.

Водотоци угрожавају неколико стотина домаћинстава, Јадар је набујао како се одавно не памти, тако да је због тежине ситуације министар Гашић одлучио да ноћ проведе у Лозници, са војницима, припадницима Сектора за ванредне ситуације и грађанима, на одбрани од поплава.

Према речима потпуковника Синише Маринковића, који са министром одбране обилази током ноћи угрожена подручја, у акцију се укључио читав састав Првог понтонирског батаљона, а тежиште ангажовања је на територији Лознице где је ситуација и најкритичнија.

Тешка ситуација је и у Осечини и Ваљеву, где су ангажовани припадници Друге бригаде Копнене војске и Другог центра за обуку.

Због поплава које су изазване обилним падавинама и изливањем више река у Моравичком, Колубарском и Мачванском округу проглашена је ванредна ситуација у Ваљеву и општинама Лучани, Мионица, Љиг, Уб, Лајковац, Лозница, Осечина, Коцељева, Мали Зворник, Горњи Милановац, Пожега, Косјерић, Зајечар, Горњи Милановац и Владимирци.

У акцијама заштите и спасавања угрожених особа и њихове имовине од поплава укључени су припадници Војске Србије, Жандармерије и сви капацитети Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, односно тимови за спасавање на води.

Због велике количине воде прети опасност од клизишта, а због одрона саобраћај је обустављен на више путних праваца и на прузи Београд-Бар. У већем броју градова, укључујући и Београд, ученици основних и средњих школа у четвртак и петак неће ићи у школу.

Према прогнози времена киша наставља да пада тако да се предузимају све мере како би се заштитили људи и имовина у угроженим подручјима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Братислав Гашић | FLV
Поплаве у Лозници | FLV
Поплаве у Шапцу | FLV
Набујала река Јадар | FLV