Министарство одбране Републике Србије
 
24.04.2014.

Састанак са представником организације „Међународна транспарентност Велика Британија“



У Мултимедијалној сали Сектора за материјалне ресурсе одржан је састанак представника Министарства одбране и Војске Србије са представником организације „Међународна транспарентност Велика Британија“, Оливером Кавером, под руководством помоћника министра за политику одбране Мирослава Јовановића.

Поред представника МО и ВС, састанку су присуствовали државни секретар у Министарству унутрашњих послова Владимир Божовић, секретар Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне Скупштине Републике Србије Милан Чуљковић, виши саветник у Агенцији за борбу против корупције Милош Мојсиловић, представница изасланства одбране Велике Британије Милица Наумовић, као и делегација „Београдског центра за безбедносну политику“ коју је предводио извршни директор Предраг Петровић.

Циљеви састанка били су размена информација и стварање оптималних услова за реално извештавање у вези са истраживањем нивоа присуства ризика од појаве корупције у систему одбране Републике Србије које у току 2014. године спроводи организација „Међународна транспарентност Велика Британија“, као део другог циклуса истраживања „Индекс борбе против корупције у области одбране на нивоу држава/влада“ ~(Government Defence Anticorruption Index).~Први циклус овог истраживања спроведен је у току 2012. године, када су анализом били обухваћени системи одбране 82 државе и територије света, а резултати истраживања су објављени у јануару 2013. године. Други циклус истраживања који се спроводи у току 2014. године, обухватиће системе одбране 136 земаља и територија, а објављивање резултата планирано је за почетак 2015. године.

Помоћник министра нагласио је да изградња интегритета и смањењe ризика од корупције, односно успостављање „нулте толеранције“ према свакој појави корупције у систему одбране, представљају један од најважнијих циљева реформе система одбране. Потврђена је спремност Министарства одбране да у наредном периоду, прошири, интензивира и конкретизује сарадњу са програмом „Одбрана и безбедност“ организације „Међународна транспарентност Велика Британија“, као и са другим релевантним актерима на националном, регионалном и међународном нивоу који имају за циљ изградњу интегритета, смањење ризика од појаве корупције у систему одбране и подстицање развоја добре управе.Сходно томе, договорен је начин размене информација са „Београдским центром за безбедносну политику“ (екстерним оцењивачем кога је ангажовала  „Међународна транспарентности Велика Британија“) у току истраживања „Индекс борбе против корупције у области одбране на нивоу држава/влада“ 2014/15.