Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2014.

Благословена војна капела за вернике Римокатоличке цркве




Београдски надбискуп и метрополит монсињор Станислав Хочевар благословио је данас богослужбени простор за вернике римокатоличке вероисповести у касарни "Бањица".
Догађају су присуствовали министар одбране у техничкој влади Небојша Родић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, државни секретар Зоран Ђорђевић, чланови колегијума начелника Генералштаба и представници Војске Србије.

– Увек је велики догађај ако наш пролазан живот пожелимо да усидримо у непролазност нечега као што је Бог. Због тога је овај дан тако велик. Чекали смо га дуго, јер данас у њему цвета будућност заснована на међусобном разумевању и порукама мира. Због тога захваљујем свима који су допринели да будемо његови сведоци – истакао је надбискуп Хочевар благосиљајући војну капелу пре служења мисе у којој су учешће узели и припадници Командног батаљона Команде за Обуку старији водник прве класе Михаљ Ердељи и разводник Ерика Буђи са Првим и Другим читањем.

Начелник Управе за људске ресурсе у ГШ ВС генерал-мајор Слађан Ђорђевић нагласио је да се отварањем римокатоличког молитвеног простора, после више од седам деценија у Војсци Србије, остварује Уставом загарантовано право на слободу вероисповести њених припадника римокатоличке вере.

– Желимо да овим чином, као и свим другим активностима у сарадњи са београдском надбискупијом грађани Републике Србије римокатоличке вероисповести Војску Србије искрено доживљавају као своју. Верска служба, војни свештеници и службеници доприносе зближавању верника свих вероисповести, нарочито у домену међусобног разумевања, толеранције, поштовања и сарадње. То је мисија и мост између свих људи добре воље – поручио је генерал Ђорђевић, напомињући да је данашња активност једна од степеница у имплементацији Споразума о вршењу верске службе између Министарства одбране и Римокатоличке цркве у Србији.

Отварањем другог богослужбеног простора у Бачкој Тополи споразум ће у потпуности бити имплементиран.

Главни војни капелан у Војсци Србије Горан Аврамов подсетио је на историју верске службе у српској војсци и значају поновног увођења верске службе у њене редове.

Надбискуп Хочевар том приликом уручио је поклоне и захвалнице министру Родићу, генералу Љубиши Диковићу, генерал-мајору Слађану Ђорђевићу и свима који су допринели отварању богослужбеног простора. Начелник Генералштаба, такође, уручио је београдском надбискупу Плакету Војске Србије.











photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Београдски надбискуп Станислав Хочевар  | FLV
Главни војни капелан Горан Аврамов | FLV
Благословена војна капела | FLV
Генерал-мајор Слађан Ђорђевић | FLV
Уручивање поклона и захвалница | FLV
Уручење Плакете надбискупу Хочевару | FLV