Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2014.

Blagoslovena vojna kapela za vernike Rimokatoličke crkve




Beogradski nadbiskup i metropolit monsinjor Stanislav Hočevar blagoslovio je danas bogoslužbeni prostor za vernike rimokatoličke veroispovesti u kasarni "Banjica".
Događaju su prisustvovali ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretar Zoran Đorđević, članovi kolegijuma načelnika Generalštaba i predstavnici Vojske Srbije.

– Uvek je veliki događaj ako naš prolazan život poželimo da usidrimo u neprolaznost nečega kao što je Bog. Zbog toga je ovaj dan tako velik. Čekali smo ga dugo, jer danas u njemu cveta budućnost zasnovana na međusobnom razumevanju i porukama mira. Zbog toga zahvaljujem svima koji su doprineli da budemo njegovi svedoci – istakao je nadbiskup Hočevar blagosiljajući vojnu kapelu pre služenja mise u kojoj su učešće uzeli i pripadnici Komandnog bataljona Komande za Obuku stariji vodnik prve klase Mihalj Erdelji i razvodnik Erika Buđi sa Prvim i Drugim čitanjem.

Načelnik Uprave za ljudske resurse u GŠ VS general-major Slađan Đorđević naglasio je da se otvaranjem rimokatoličkog molitvenog prostora, posle više od sedam decenija u Vojsci Srbije, ostvaruje Ustavom zagarantovano pravo na slobodu veroispovesti njenih pripadnika rimokatoličke vere.

– Želimo da ovim činom, kao i svim drugim aktivnostima u saradnji sa beogradskom nadbiskupijom građani Republike Srbije rimokatoličke veroispovesti Vojsku Srbije iskreno doživljavaju kao svoju. Verska služba, vojni sveštenici i službenici doprinose zbližavanju vernika svih veroispovesti, naročito u domenu međusobnog razumevanja, tolerancije, poštovanja i saradnje. To je misija i most između svih ljudi dobre volje – poručio je general Đorđević, napominjući da je današnja aktivnost jedna od stepenica u implementaciji Sporazuma o vršenju verske službe između Ministarstva odbrane i Rimokatoličke crkve u Srbiji.

Otvaranjem drugog bogoslužbenog prostora u Bačkoj Topoli sporazum će u potpunosti biti implementiran.

Glavni vojni kapelan u Vojsci Srbije Goran Avramov podsetio je na istoriju verske službe u srpskoj vojsci i značaju ponovnog uvođenja verske službe u njene redove.

Nadbiskup Hočevar tom prilikom uručio je poklone i zahvalnice ministru Rodiću, generalu Ljubiši Dikoviću, general-majoru Slađanu Đorđeviću i svima koji su doprineli otvaranju bogoslužbenog prostora. Načelnik Generalštaba, takođe, uručio je beogradskom nadbiskupu Plaketu Vojske Srbije.











photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Београдски надбискуп Станислав Хочевар  | FLV
Главни војни капелан Горан Аврамов | FLV
Благословена војна капела | FLV
Генерал-мајор Слађан Ђорђевић | FLV
Уручивање поклона и захвалница | FLV
Уручење Плакете надбискупу Хочевару | FLV