Министарство одбране Републике Србије
 
07.03.2014.

Обезбеђено 345 милиона динара за стамбене кредите



Министарство одбране у 2014. години наставља са Програмом дугорочног стамбеног кредитирања професионалних војних лица са најповољнијом каматном стопом на тржишту. У буџету намењеном за финансирање одбране за ту намену обезбеђено је 345 милиона динара.

Програм дугорочног стамбеног кредитирања професионалних војних лица Влада Републике Србије одобрила је 14. фебруара 2014. године и он је упућен банкама са позивом да потпишу уговоре.

Први уговор већ је потписан са банком ~Societe Generale~, а према најавама из Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, потписивање уговора најавиле су АИК и ~Piraeus~ банка.

Најбитнија карактеристика Програма јесте задржана каматна стопа до максимално шестомесечни ~EURIBOR~ плус 3,5 посто на годишњем нивоу, што представља најповољнију камату на тржишту.

Остале предности Програма у односу на остале комерцијалне стамбене кредите јесу да не постоји старосна граница у тренутку подношења захтева, као и да одобравање кредита није условљено учешћем корисника. Отплата кредита може да се врши до 70. године живота корисника, а непокретност која се купује не мора бити новоизграђена, што су такође повољности у односу на остале субвенционисане кредите.

На овај начин до сада је стамбено питање решило 1337 професионалних војних лица, а очекује се да ове године стамбено питање реши још 300 до 350 лица.