Министарство одбране Републике Србије
 
02.03.2014.

Шопен као вечита инспирација



У Свечаној сали Дома Војске Србије, у оквиру другог интернационалног Београдског Шопен феста, синоћ је одржан хуманитарни концерт „Шопен као инспирација“. Поред тога што се осврће на лик и дело великог композитора, као и време у коме је живео, важан сегмент фестивала јесте утицај његове музике на потоње ствараоце. Аудиторијум је могао стога да ужива како у Шопеновим композицијама, тако и у музици инспирисаној његовим стваралаштвом.

На почетку програма госте је поздравила Миленија Рељић, директорка фестивала, објаснивши сврху те манифестације.

- Окупили смо се овде да прославимо лик и дело великог композитора Фредерика Шопена, али и да помогнем петогодишњем Вуку Лојковићу, оболелом од церебралне парализе. Добровољни прилог од продаје брошуре намењен је као помоћ у његовом лечењу.

Присутнима се потом обратила и Дагмара Луковић, аташе за културу Амбасаде републике Пољске.

- Желим да вам захвалим што сте ово суботње вече поклонили Шопену. Такође смо захвални организаторима овог великог подухвата што су нам омогућили да се дружимо и уживамо у звуцима Шопенове музике, односно занимљивим аранжманима младих аутора.

Свирајући Шопенове композиције, неке оригиналне и неке необичне обраде, наступили су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, на челу са маестром Павлом Медаковићем, ~„Ingmar Piano Duo“~, хор „Чаролија“, Вук Оваскаинен и Ирена Јосифовска (чело), Иван Башић, Лео Борисављевић, Момчило Петровић (студенти Факултета музичке уметности), Иван Кундичевић и Вањушка Мартиновић (дуо виолина и клавир), Сања Јанчић и Татјана Симоновић (дуо чело и клавир), Милета и Снежана Станковић (дуо чело и клавир), квартет „~Wonder string~“, квартет ~„Mistik cello~“, квартет „Мозаик“, поп вокал Невена Филиповић и Милован Пауновић, Милан Дујмовић (гитара) и други.