Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2014

Обележен Дан заштитника отаџбине – државни празник Руске ФедерацијеПоводом обележавања Дана заштитника отаџбине – државног празника Руске Федерације, делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио генерал-мајор Бранко Андрић, начелник Управе за организацију,  положила је данас венце на споменик Ослободиоцима Београда и Споменик совјетском војнику, на Новом гробљу у Београду, као и на Споменик руским ратним ветеранимана Авали.Полагањем венаца пошту су одали и амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев, отправник послова амбасаде Украјине Александар Кириченко, саветник амбасадора Азербејџана и секретар Привременог органа Београда Горан Весић.

Обраћајући се новинарима, Весић је истакао да се на данашњи дан Београд са поносом сећа храбре Црвене армије, чијих је 960 официра и војника,октобра 1944. године изгубило животе ослобађајући Београд.

„Ово је прилика да се подсетимо и улоге коју је Црвена армија одиграла у Другом светском рату, када је више од 8,5 милиона њених припадника погинуло у борби против највећег зла у историји човечанства - нацизма и какав је њен допринос свету какав је данас, у коме се признају разлике, у коме људи могу слободно да живе и у коме се не убијају само зато што припадају некој другој раси, вери или нацији. Зато Београд данас, са дужним пијететом, одаје пошту свим борцима, како црвеноармејцима, тако и нашим борцима који су погинули за слободу нашег града и славу наше отаџбине. Хвала им”, рекао је Весић.

Амбасадор Чепурин је у спомен књигу написао: “Поводом Дана бранилаца Отаџбине, изражавамо дубоко поштовање подвигу војника, који је заштитио Отаџбину и донео европским државама ослобођење од фашизма. Вечна слава јунацима”.

Венци су положени уз државне и војне почасти и интонирање химни Руске Федерације, Украјине, Белорусије, Азербејџана и Србије.

Руска Федерација слави Дан заштитника отаџбине одајући признање и захвалност војницима, ветеранима, војске и морнарице, интернационалним војницима и породицама оних који су били или су у ратном строју.


photoФОТОГАЛЕРИЈА