Министарство одбране Републике Србије
 
11.02.2014.

Помоћник министра за политику одбране примио шефа НАТО војне канцеларије за везу



Помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић примио је данас досадашњег и новопостављеног шефа НАТО војне канцеларије за везу, бригадног генерала Орнела Барона и бригадног генерала Лучија Бату, у наступно-опроштајну посету која је организована у оквиру примопредаје дужности.

Анализирајући досадашњу сарадњу Министарства одбране и војне канцеларије за везу са НАТО у Београду, оцењено је да је она на потребном нивоу и уједно су сагледане могућности за њено даље унапређење. С тим у вези, као могући допринос у наредном периоду истакнуто је интензивније укључивање припадника НАТО војне канцеларије за везу у координацији и реализацији активности кроз предвиђене механизме Програма Партнерство за мир, као и примени практичних активности из Индивидуалног програма партнерства и активности из програма за изградњу интегритета. Наглашен је значај потписивања споразума ПзМ/СОФА.

Током разговора истакнута је важност обезбеђења сигурности свих грађана Косова и Метохије и потенциран је значај задржавања постојећег нивоа снага КФОР-а на терену, као фактора стабилности и безбедности на КиМ, у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244.

Aнализирани су и постојећи механизми сарадње у оквиру Програма ПзМ и посебно истакнут значај Концепта оперативних способности у унапређењу оперативних и функционалних способности Војске Србије.