Министарство одбране Републике Србије
 
24.01.2014.

Састанак са представницима Одбрамбене академије В. Британије и организације „Међународна транспарентност“



Министарство одбране Републике Србије наставља реализацију планираних активности усмерених ка развоју способности за изградњу интегритета, борбу протв корупције и организованог криминала, у оквиру програма „Партнерство за мир“.

У Београду је данас одржан радни састанак делегације Министарства одбране и Војске Србије са представницом Одбрамбене академије Велике Британије, вишим саветником Жаклином Дејвис и представником програма „Одбрана и безбедност“ организације „Међународна транспарентност Велика Британија“,  Аланом Волдроном. Са британске стране, састанку је присуствовао и изасланик одбране, пуковник Вилиам Инглиш.

У делегацији МО и ВС коју је предводио помоћник министра за политику одбране, Мирослав Јовановић, били су заступљени представници Управе за стратегијско планирање, Управе за међународну војну сарадњу, Универзитета одбране, Војне академије, Управе за планирање и развој (Ј-5) и Здружене оперативне команде (ЗОК) Генералштаба Војске Србије.

Разговарано је о потребама и могућностима да Одбрамбена академија Велике Британије, кроз форму билатералне војне сарадње и у сарадњи са организацијом „Међународна транспарентност Велика Британија“, помогне стручном усавршавању кадра, као и развоју програма образовања у МО и ВС из области изградње интегритета и борбе против корупције.

Предложено је да се одржи први курс из области изградње интегритета намењен припадницима ВС који се упућују у мировне операције. Као средњорочни циљ, разматрано је оспособљавање наставног кадра и образовних институција МО и ВС за развој и спровођење основних и специјализованих програма образовања и обуке из ове области. Договорено је да се заједнички приступи изради предлога вишегодишњег плана сарадње. Усаглашаван је модалитет заједничких активности у току другог циклуса истраживања „Индекс борбе против корупције у области одбране на нивоу држава/влада“ ~(Government Defence Anticorruption Index)~ који се спроводи у току 2014. године и размотрене су могућности за укључење организације „Транспарентност Србија“ у будући процес сарадње.