Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2014.

Предавање о енергетској безбедности на ВСБО



Представник „Маршал центра“ Алесандро Шефлер одржао је данас предавање полазницима Високих студија безбедности и одбране на тему „Енергетска безбедност“.

 Шефлер, који предаје на Универзитету Бундесвер, изразио је задовољство што је у прилици да говори о енергетским потенцијалима у земљи из које потиче Никола Тесла, и која је, по свему судећи, богата енергетском ресурсима.

Говорећи о различитим облицима енергената, Шефлер је указао на њихове карактеристике, предности и мане везане за њихову употребу, а осврнуо се и на аспекте енергетске безбедности. Он је истакао да су нафта, природни гас и угаљ енергенти који су најзаступљенији у већини земаља широм света, а да хидро и нуклеарну енергију, као ресурс, користи веома мали број земаља. Према његовим речима, поменути енергенти се у највећој мери троше на транспорт, грејање и производњу електричне енергије.

У наставку предавања било је речи о проблематици енергетске транзиције на примеру Немачке, а завршни део данашњег сусрета  био је посвећен анализи енергетске безбедности.