Министарство одбране Републике Србије
 
06.01.2014.

Обилазак базе „Трмка“ у Копненој зони безбедности



Министар одбране Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетили су данас припаднике Војске Србије ангажоване у бази ''Трмка''. Том приликом, рапорт је предао командир базе капетан Александар Спасојевић.

Министар Родић изразио је задовољство што је у прилици да Бадње вече, које се традиционално проводи са породицом и најближима, проведе са припадницима Војске Србије који се налазе на бази „Трмка“.

- Када дођете овде до базе „Трмка“ онда су вам најближи они који су ту поред вас. Одавде до првог насељеног места има скоро три километара и то је онда упућеност која ничим не може да се доведе у питање – истакао је министар Родић додајући да, као и пре неколико дана у Новом Саду, ни данас неће изневерити припаднике наше војске, па у складу са данашњим празником на поклон је донео посне сарме.

Према његовим речима, сви грађани Србије треба да виде колико је та база далеко и колико велика пожртвованост је потребна за такав посао, а у основи свега је љубав према отаџбини. Он је, такође, поручио, да у 2014. години не треба да заборавимо да морамо бити достојни својих предака.

- Овде, на простору базе „Трмка“, су велики изазови због организованог криминала, стално присутног тероризма, као и чињенице да се наши природни ресурси уништавају и краду, али и због сталне сече шума. Овде сте често у прилици да се на припаднике Војске Србије потегне и оружје и да се пуца. Према томе, ово је онај први контакт са људима који не мисле добро Србији и не мисле добро сваком грађанину Србије –нагласио је министар Родић додајући да због тога људима на бази дугујемо велику захвалност.

Оцењујући безбедносну ситуацију у Копненој зони безбедности дуж административне линије, министар Родић је истакао да је Војска Србије, не само сада, већ и у времену које је било иза нас, увек апсолутно спремна.

- Не бих волео да неко покуша да се усуди да се упусти у нешто што зовемо кушња, или на неки начин, проверу те спремности. Она је довољно снажна и довољно формацијски постављена да било ко, уколико би се усудио на тако нешто, и пре него што би и могао да крене у предузимање неких акција, већ на овом простору био довољно опоменут, да не кажем, враћен на своје полазне позиције –поручио је министар Родић додајући да се Влада наше земље ангажује свим својим капацитетима да припадници Војске Србије буду у прилици да располажу наоружањем, техником и оним што је потребно за одбрану земље.

База „Трмка“ налази се у зони одговорности Треће бригаде, која се простире на 123 километара. Село Трмка, на јужним падинама Копаоника, смештено је на самој административној линији према Косову и Метохији. Копнена зона безбедности (КЗБ) протеже се дуж административне линије Републике Србије с аутономном покрајином Косовом и Метохијом (КиМ), чија је укупна дужина 382 километра а ширина 5 километара. Подељена је на секторе А (од државне границе с Републиком Црном Гором до рејона између база Војске Србије „Мрче“ и „Трмка“), Б (од рејона између база ВС „Мрче“ и „Трмка“ до рејона између база ВС „Караула“ и „Трстена“) и Б1 (од рејона између база ВС „Караула“ и „Трстена“ до државне границе с Републиком Македонијом).


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Изјава Министра Родића о безбедносној ситуацији | FLV
Обраћање министра Родића новинарима | FLV
Обилазак базе „Трмка“ | FLV