Министарство одбране Републике Србије
 
18.12.2013.

Пријем поводом новогодишњих и божићних празника



Министар одбране Републике Србије Небојша Родић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић били су домаћини вечерашњег традиционалног пријема поводом новогодишњих и божићних празника који је приређен у Дому Гарде на Топчидеру.

Међу многобројним гостима, свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, министри, представници законодавне, извршне и судске власти, дипломатски и војни представници акредитовани у нашој земљи, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници верских заједница, познате личности из културног и јавног живота и представници медија.

Поздрављајући госте у име припадника Министарства одбране и Војске Србије, министар Родић је на почетку обраћања истакао нека достигнућа и приоритете тог министарства у предстојећем периоду.

- Војска Србије је у последње две деценије прошла кроз изузетно буран, рекао бих болан, период нечега што би се могло назвати самосазревање, чак и самоосвешћивање. Последице тог унутрашњег самосазревања видљиве су и данас, али напори које сви заједно чинимо и који већ дају резултате, дају нам за право да без лажне скромности утврдимо да пут који смо одабрали, пут суштинске реорганизације и свеукупног осавремењавања војске као целине, представља једино логичан и исправан смер развоја наших оружаних снага – нагласио је министар Родић подсећајући да су историјске чињенице те које сведоче о темељној основи нашег вековног опредељења за слободу, доказ наше посвећености миру, толеранцији и жељи за сарадњом са свим народима и државама.

Родић је нагласио да је Војска Србије данас постала цењена и уважена сила спремна да квалификовано и квалитетно одговори на све претње и изазове по безбедност Републике Србије и њених грађана, али и да својим кадровским и другим потенцијалима активно учествује у изградњи система колективне безбедности, како у региону, тако и шире.

- Место и улогу Војске Србије није могуће посматрати изоловано из целине слике нашег друштва. Промене којима тежимо и које већ остварујемо, нужно се одражавају и на Војску Србије усмеравајући наше приоритете, при чему, у многима од тих активности Војска Србије има врло активну и високо цењену улогу – указао је министар одбране додајући да у прилог томе сведочи и чињеница да је у осам мултинационалних операција Уједињених нација и Европске уније ангажовано 214 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

У години која је пред нама, према министровим речима, наставиће се активности на изградњи ефикасног и економски одрживог система одбране који усваја најбоље безбедносне стандарде компатибилне са окружењем. Опремање и модернизација, школовање и едукација, подршка развоју и унапређењу конкурентности одбрамбене индустрије на домаћем и страном тржишту, очување стандарда професионалних припадника у условима рестриктивног финансирања, као и учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, доградња организацијско-формацијске структуре Министарства одбране и унапређење нормативно-правног оквира приоритети су у наредној години.

- Учинићемо све да Војска Србије буде респектибилна војна снага народа и државе – поручио је министар одбране Небојша Родић пожелевши присутнима срећне предстојеће празнике.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Слика са догађаја | FLV
Обраћање министра | FLV