Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2013.

Потписан споразум о сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом



Министар одбране Небојша Родић и висока представница за спољне послове и безбедносну политику Европске уније Кетрин Ештон, која обавља и дужност директора Европске одбрамбене агенције, потписали су данас у Бриселу Административни уговор о сарадњи између Министарства одбране Републике Србије и Европске одбрамбене агенције.

Министар Родић истакао је да је Европска одбрамбена агенција кључна за изградњу војних и цивилних способности путем развоја различитих иницијатива и програма, а сарадња кроз програме Европске одбрамбене агенције је добар начин да се достигну циљеви развоја капацитета које Србија не би могла достићи самостално.

Сарадња са Европском одбрамбеном агенцијом унапредиће интероперабилност Србије са државама чланицама ЕУ и омогућити јачање домаће наменске индустрије и истраживачких потенцијала српских института, као и технолошку модернизацију оружаних снага, а тиме и унапређење војних и одбрамбених способности.

Министар Родић је нагласио да је активно укључење у концепт Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ допринело унапређењу спољнополитичке позиције Србије, као и да ће Министарство одбране наставити са активним учешћем у операцијама ЕУ за управљање кризама ~EUNAVFOR~ – Aталанта и ~EUTM~ – Сомалија.

Представници Европске уније су упознати са интересима и потребама Србије за сарадњу у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.