Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2013.

Промовисани нови подофицири Војске Србије



Строј Војске Србије снажнији је од данас за 165 нових водника. На војној свечаности, данас, у Центру за обуку и усавршавање подофицира, у присуству министра одбране Небојше Родића, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, високих војних старешина, представника војно-дипломатског кора, верских заједница и локалне самоуправе, прочитана је  наредба о њиховом произвођењу у прве старешинске чинове. После завршеног основног курса за подофицире у трајању од 28 недеља, најбољи професионални војници, који су у Војсци Србије провели најмање три године, постали су подофицири. Међу њима је и осам жена. Први у рангу је водник Александар Војиновић, други водник Микица Мијалковић, а трећи најуспешнији у генерацији је водник Вања Пауљевић.

Министар одбране Небојша Родић рекао је да се данас у свечаном строју налазе, до јуче најбољи професионални војници, а сада подофицири који ће убудуће командовати и обучавати војнике. Министар Родић истакао је важност улоге подофицирског кора у функционисању Војске и рекао да ће Министарство одбране наставити да подржава развој његових способности и капацитета.

- Грађани Србије треба да знају да војници и старешине Војске Србије у борби против свих претњи по безбедност наше земље и у мировним мисијама широм света, увек и на сваком месту чувају, и чуваће углед и част Србије – поручио је министар одбране.

Честитајући новопроизведеним старешинама прве чинове, министар Родић је нагласио да они треба да буду поносни на припадност подофицирском кору и да треба да негују свест о значају подофицира у систему командовања.

- Личну храброст, снажну вољу, самодисциплину, одговорност и способност за тимски рад уткајте у способност својих јединица. Своје војнике обучавајте, учите их дисциплини и градите позитиван војнички дух јер сваку институцију, пре свега, чине њени људи и начин на који људи организовани и мотивисани успешно изввршавају постављени задатак. Будите узор војницима! Увек тежите најбољем! Усавршавајте се! Развијајте своје способности и изграђујете своју будућност! Негујте своје племенито родољубље и трудите се да развијате родољубље својих војника! – подвукао је министар и подсетио да грађани Србије очекују да припадници система одбране часно обављају своје дужности ради добробити свих нас и општег нашретка нашег друштва.

Министар је на крају свог обраћања подетио на лик и дело народног хероја Стевице Јовановића који је погинуо у 25. години 1941. пружајући отпор окупатору, а по коме носи име панчевачка касарна где је смештен Центар за обуку и усавршавање подофицира. Родић је истакао да у његовој борби није било идеологије нити политике, него да је његов мотив било родољубље.

- Не заборавите да постоји увек нешто вредније и од наших живота, нешто о чему треба да учимо себе и своје потомке. То је љубав предака која је исказивана за своју домовину. То осећање, не да морамо вратити, него је то осећање којим се морамо дичити. Ту нема политике, ту има само нечега што је изнад свега, а то је отаџбина. – рекао је министар Родић поручивши новим старешинама да никада не забораве оне који су дали животе да би ми данас живели у слободи.

Генерал-мајор Ђокица Петровић, командант Команде за обуку, рекао је да данашњи дан један од важнијих за систем одбране. Он је рекао да је подофицирски кор од данас богатији и подмлађен са 165 нових старешина, а да се са њима у строју налазе и професионални војници који су завршили лидерски курс и који ће следеће године бити на месту својих колега који се данас промовишу.

- На путу до првих подофицирских чинова они су прошли прописану селекцију и били изабрани и предложени за обуку од својих првих и главних подофицира, команди тактичког, здружено-тактичког и оперативног нивоа. Сваки од њих провео је у професионалној војној служби, као професионални војник, најмање три године. Нико од њих нема службену оцену мању од врло добре. Сваки од њих у досадашњем раду испољио је лидерске способности и завршио све предвиђене облике усавршавања као услов за долазак на Основни курс за подофицире. Њихова обука за подофицире трајала је 28 седмица или 912 дана. У току обуке постигли су запажене, високе врло добре резултате. И теоријски и практично су обучени за прве подофицирске дужности: командира одељења, посада, послуга и тимова, али су и учили и како да буду способне и ауторитативне вође својих војника, поуздан ослонац претпостављеним и да личним примером и залагањем развијају и одржавају дисциплину и вредности војне професије – рекао је генерал Петровић.

Он је истакао да су нови подофицири у току обуке савладали све програмске садржаје из командовања, лидерства, управљања обуком, из физичке, тактичке и ватрене обуке. Командант КзО је истакао да су њихове старешине свесне да су им до сада пружили основна знања и способности за командовање на почетним дужностима, а да се на њима да та знања проширују и надограђују.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић наградио је првог у рангу водника Александра Војиновића – ручним сатом, другог у рангу водник Микицу Мијалковића – двогледом, а трећег водника Вању Пауљевића – ручном бусолом.

Водник Александар Војиновић, припадник Специјалне бригаде, у традиционалном обраћању најбољег у класи рекао да су се, заврштком школовања у Центру за обуку и усавршавање подофицира, њихове вишегодишње тежње оствариле.

- Будите сигурни да ће поверење које нам данас указујете бити оправдано кроз наш рад у једницама. Свесни смо да завршетком овог школовања наш развојни пут није завршен него да нам тек следе права искушења – ракао је Војиновић и нагласио да је на новим подофицирима да чувају традиције славне српске војске.

После свечаности припређен је тактичко-технички збор на коме је приказан део наоружања и опреме у наоружању Војске Србије, као и борбена средства која је приказао „Југоимпорт СДПР“.


photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Изјаве | FLV
Министар одбране Небојша Родић | FLV
Генерал-мајор Ђокица Петровић, командант Команде за обуку | FLV
Свечаност  | FLV