Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2013.

Билатералне одбрамбене консултације у Лондону



Треће по реду билатералне одбрамбене консултације Републике Србије и Уједињеног Краљевства одржане су у Лондону. Током посете, делегација Министарства одбране и Министарства спољних послова Републике Србије, коју је предводио помоћник министра одбране за политику одбране Мирослав Јовановић, састала се са министром за међународну безбедносну стратегију Ендрјуом Мурисоном. На састанку је изражено задовољство постигнутим нивом сарадње у области одбране и константовано да постоји значајан простор за њено даље унапређење као и потврђена спремност Уједињеног Краљевства да пружи подршку Републици Србији у процесу преговарања за прикључивање ЕУ.

У билатералним разговорима делегацију Министарства одбране и Министарства спољних послова Уједињеног Краљевства је предводио директор за безбедносну политику Министартсва одбране Стив Мекарти. На састанку су размењена мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону, приоритетима на спољно-политичком плану, сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом и разматрани аспекти сарадње са НАТО кроз програм Партнерство за мир као и билатерална војна сарадња Републике Србије и Уједињеног Краљевства.

Заједнички је истакнуто да су редовне одбрамбене билатералне консултације потврда високог степена сарадње и разумевања између два система одбране и изражена спремност британске стране да настави да подржава и помаже наставак реформи система одбране Републике Србије, пружа саветодавно-експертску помоћ приликом отварања поглавља у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике (поглавље 31), као и имплементацију реализације циљева партнерства у оквиру програма Партнерство за мир. Такође, посебно је изражена заинтересованост за подршку британске стране у даљем развоју способности Војске Србије и координацији активности у развоју концепта оперативних способности.