Министарство одбране Републике Србије
 
17.09.2013.

У Центру за мировне операције отворен семинар о операцијама мира и стабилности



Амбасадор Сједињених Америчких Држава Мајкл Кирби, амбасадор Немачке Хајнц Вилхелм и заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Горан Радовановић отворили су данас тродневни семинар «Операције успостављања стабилности и мира», у организацији Европског центра за безбедносне студије «Џорџ Маршал» и Центра за мировне операције Војске Србије.

Амбасадор Кирби захвалио је организаторима семинара и истакао подршку САД у одржавању мира и стабилности рeгиона.

- Овде су представници и цивилних и војних власти земаља у региону који заједно разговарају о операцијама подршке миру, и то је пример како овај регион иде заједно напред. Ми подржавамо унапређење способности за одржавање мира, као што је и овај семинар, и надам се да ће за вас ово бити драгоцено искуство. Заједно с немачким партнерима, од 2003. године, организовали смо разне радионице за око 700 учесника из војних и цивилних структура. Ово је први мултинационални семинар који Центар «Џорџ Маршал» организује у Србији, и надам се да ће их бити више у будућности, рекао је амбасадор Кирби.

Амбасадор Вилхелм изразио је задовољство што има прилику да се обрати на отварању регионалног семинара.

- Операције подршке миру често се описују као војне и цивилне мере за избегавање конфликта или поновно успостављање мира. Те операције су мултинационалне, а обука представља веома важну димензију евроатланских интеграција држава западног Балкана. Размена искустава Центра «Џорџ Маршал» и Центра за мировне операције од великог је значаја, јер ће се војници и цивилно особље једног дана заједно наћи у мировним мисијама. Семинар у Београду приказаће вам прву слику о тешкоћама са којима се можете суочити у операцијама подршке миру, истакао је амбасадор Вилхелм и пожелео учесницима плодотворан и занимљив семинар.

Генерал Радовановић пожелео је добродошлицу свима, а посебно учесницима из БиХ, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Србије.

- Број међународних активности које организује Војска Србије полако, али знатно расте. Једна од најважнијих међународних активности јесте присуство и сарадња с Центром «Џорџ Маршал» у коме видимо једног од најважнијих партнера Центра за мировне операције. Имамо заједничке циљеве и сличне улоге, да едукујемо и припремимо полазнике за мисије, у савременом безбедносном окружењу које је веома сложено из различитих разлога. Због тога, велику помоћ представља размена искустава и сарадња на будућим пројектима. Стога ћете ви, у наредних неколико дана размењивати знања и разговарати о операцијама мира и стабилности, рекао је генерал Радовановић и пожелео свима срећан рад и пријатан боравак у Србији.

videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Отварање | FLV