Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2012.

Изашао је нови број магазина ОДБРАНА



Одлика елите једног народа јесте спремност да се за више циљеве несебично жртвује, а српски официри су увек припадали елити и отаџбина је за сваког од њих увек била светиња, истакао је председник Србије Томислав Николић на свечаној промоцији нових официра Војске Србије испред Дома Народне скупштине.

Првог потпредседника владе и министра одбране Александра Вучића, уз највише државне почасти, интонацију химне и свечани батаљон, у Берлину је дочекао парламентарни државни секретар Кристијан Шмит у име министра одбране Савезне Републике Немачке.

Централни догађај у оквиру обележавања јубилеја – 100 година српског војног ваздухопловства, Међународни аеро-митинг „Батајница 2012“ одржан је 2. септембра на батајничком аеродрому, уз присуство око 150.000 посетилаца.

Седамнаест возила типа Хамер, у вредности од 2,9 милиона долара, које је донирала Влада САД, веома је значајна помоћ нашој војсци којој су неопходна савремена теренска возила у циљу квалитетније обуке јединица и војника.

У интервјуу ОДБРАНИ генерал-мајор др Митар Ковач, начелник Управе за планирање и развој (Ј-5) Генералштаба Војске Србије, истиче да је осмишљавање визије војске све више ограничено хроничном беспарицом и јазом између ургентних потреба и тренутних могућности.

На реновирању фискултурне сале Основне школе „Светозар Марковић“, оштећене у земљотресу крајем 2010, заједно су током августа радили припадници Националне гарде Охаја и Друге бригаде Војске Србије.

Напоран рад, упорност, стрес, одрицања – све је вредело када су сазнали да су најбољи кадети 133. класе Војне академије. Труд нема цену када је успех остварење снова, кажу Радован Жунић, Милко Дурлевић, Ђорђе Стојановић, Виктор Вереш и Милена Ђокић, сада већ нови потпоручници Војске Србије.

Неуобичајено високе температуре и дуготрајна суша, узроковали су да завршница лета у Србији дословно буде врела. У стотинама пожара, који су се крајем августа разбуктали од Таре, Прокупља, Врања, све до Вршке чуке, страдале су хиљаде хектара шума. Војска је опет била у првим редовима да помогне, а најпожртвованији били су војници из Ваљева, који су се две недеље борили са ватреном стихијом на Тари.

У Дому војске у Београду отворена је изложба слика из легата Лепосаве Лепе Перовић, супруге Коче Поповића, који се чува у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац. А у зрењанинском Народном музеју отворена је изложба уметничких дела Дома војске под називом „Поетика и судбина 20. века“.

Специјални прилог у овом броју „Арсенал“ број 69, са прилозима о савременом наоружању и опреми код нас и у свету.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.