Министарство одбране Републике Србије
 
23.07.2012.

Начелник Генералштаба у посети Хрватској



Делегација Војске Србије, коју предводи начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић, налази се у службеној посети Републици Хрватској и Оружаним снагама Републике Хрватске.

Генерал Диковић састао се данас са начелником Генералштаба Оружаних снага Хрватске генерал-потпуковником Драгом Ловрићем. Генерали Диковић и Ловрић разговарали су о билатералној војној сарадњи, војној сарадњи у оквиру регионалних иницијатива и о савременим концептима одбране.

Генерал Диковић нагласио је да Војска Србије нуди своје капацитете за активну војну сарадњу, пре свега Центар за обуку АБХО у Крушевцу и базу „Југ“ поред Бујановца. Он је оценио да постоји простор да се сарадња додатно унапреди кроз заједнику обуку и вежбе, размену искустава у имплементацији подофицирског кора и из учешћа у борбеним групама Европске уније.

Начелник Генералштаба ВС сусрео се данас и са замеником министра одбране госпођом Вишњом Тафром. На састанку је разговарано о одбрамбеној сарадњи двеју земаља, јачању безбедности и стабилности у региону те о учешћу у мултинационалним операцијама. Обе стране сагласиле су се да билатералну сарадњу убудуће треба јачати на пољу одбрамбене индустрије.

Током посете Хрватској, генерал Диковић састао се и са председником Републике Хрватске проф. др Ивом Јосиповићем.

Председник Јосиповић изразио је задовољство што Војска Србије и Оружане снаге Републике Хрватске сарађују. Чињеница да војске сарађују је велика и важна порука, истакао је председник Јосиповић.

Ово је прва званична посета начелника Генералштаба Војске Србије Републици Хрватској. Досадашња сарадња између Војске Србије и Оружаних снага Хрватске најинтензивнија када је реч о војној полицији, АБХО, области телекомуникација и логистике, а из надлежности Министарства одбране у областима односа са јавношћу и војног образовања.

(Фотографије: Министарство одбране РХ)
photoФОТОГАЛЕРИЈА