Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2012.

Министар одбране и начелник Генералштаба у посети „Крушику“ у Ваљеву



Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима посетили су данас Холдинг компанију „Крушик“ у Ваљеву.

Након разговора са генералним директором компаније Јованом Давидовићем, министар је са сарадницима обишао објекат за монтажу ракете „Бумбар“, преносног борбеног средства за дејства на малим даљинама и Ковачки центар отворен крајем 2010. године који ради и за потребе чачанске „Слободе“ и цивилно-војног сектора.

О успесима „ Крушика“, према речима министра, сведочи чињеница да је у последње четири године извезао робе више него збирно у последњих четврт века, али и о томе колико је енергије уложено на промоцији производа те фабрике, нарочито за иностране купце.

- Зановљен је и подмлађен кадар, велики број младих људи данас ради у „Крушику“. Плате у овој фабрици нису на нивоу одбрамбене индустрије, али су и даље веће од нивоа металског комплекса – оценио је министар одбране додајући да се данас разговарало о начинима помоћи тој фабрици.

Према његовим речима, Министарство одбране изузетно је помогло развоју „Крушика“, а завршетак „Бумбара“ очекује се до јула ове године, када ће почети да улази у састав наше војске, а очекује се да буде упола јефтинији од иностраних пандана.Данас сe у свету помињу капацитети „Крушика“, за разлику од штрајкова глађу од пре пар година због плата, а уласком наше земље у Европску одбрамбену агенцију та ваљевска фабрика ће се вратити на здраве гране, нагласио је министар Шутановац.

Директор компаније Јован Давидовић је подвукао да је уз помоћ Министарства одбране компанија "Крушик" успешно наступила на тржишту одбрамбене индустрије и да су током данашње посете договорени уговори којима ће се капацитети фабрике упослити убудуће.

Министар одбране и начелник Генералштаба присуствовали су и потписивању уговора о реализацији инвестиционих пројеката "Горење д.д." у погону те фабрике у Ваљеву. Документ су потписали подпреседница Владе Верица Калановић, члан Управног одбора „Горења“ Бранко Апат, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић и председник СО Стара Пазова Горан Јовић.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Када је реч о пројектованој цени „Бумбара“, речено је да она износи око 35 хиљада евра, са тенденцијом корекције за Министарство одбране, за разлику од француског производа те врсте који износи око 90 хиљада евра.

Према речима министра, пројекат „Бумбар“ започео је 94.године, а његова ревитализација је почела пре нешто више од три, а уз „Ласту“ и сличне пројекте, биће завршен у мандату садашњег менаџмента Министарства одбране.

Коментаришући предстојеће изборе на Косову и Метохији, министар одбране је оценио да би Србија требала да има и председничке, републичке и локалне изборе. Најважнија је, како је истакао, безбедност грађана, који живе и јужно од Ибра, и мора се имати шира слика о безбедности грађана на Косову и Метохији.
photoФОТОГАЛЕРИЈА