Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.04.2012.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba u poseti „Krušiku“ u Valjevu



Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković sa saradnicima posetili su danas Holding kompaniju „Krušik“ u Valjevu.

Nakon razgovora sa generalnim direktorom kompanije Jovanom Davidovićem, ministar je sa saradnicima obišao objekat za montažu rakete „Bumbar“, prenosnog borbenog sredstva za dejstva na malim daljinama i Kovački centar otvoren krajem 2010. godine koji radi i za potrebe čačanske „Slobode“ i civilno-vojnog sektora.

O uspesima „ Krušika“, prema rečima ministra, svedoči činjenica da je u poslednje četiri godine izvezao robe više nego zbirno u poslednjih četvrt veka, ali i o tome koliko je energije uloženo na promociji proizvoda te fabrike, naročito za inostrane kupce.

- Zanovljen je i podmlađen kadar, veliki broj mladih ljudi danas radi u „Krušiku“. Plate u ovoj fabrici nisu na nivou odbrambene industrije, ali su i dalje veće od nivoa metalskog kompleksa – ocenio je ministar odbrane dodajući da se danas razgovaralo o načinima pomoći toj fabrici.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane izuzetno je pomoglo razvoju „Krušika“, a završetak „Bumbara“ očekuje se do jula ove godine, kada će početi da ulazi u sastav naše vojske, a očekuje se da bude upola jeftiniji od inostranih pandana.Danas se u svetu pominju kapaciteti „Krušika“, za razliku od štrajkova glađu od pre par godina zbog plata, a ulaskom naše zemlje u Evropsku odbrambenu agenciju ta valjevska fabrika će se vratiti na zdrave grane, naglasio je ministar Šutanovac.

Direktor kompanije Jovan Davidović je podvukao da je uz pomoć Ministarstva odbrane kompanija "Krušik" uspešno nastupila na tržištu odbrambene industrije i da su tokom današnje posete dogovoreni ugovori kojima će se kapaciteti fabrike uposliti ubuduće.

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba prisustvovali su i potpisivanju ugovora o realizaciji investicionih projekata "Gorenje d.d." u pogonu te fabrike u Valjevu. Dokument su potpisali podpresednica Vlade Verica Kalanović, član Upravnog odbora „Gorenja“ Branko Apat, gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević i predsednik SO Stara Pazova Goran Jović.

ODGOVORI NA NOVINARSKA PITANjA

Kada je reč o projektovanoj ceni „Bumbara“, rečeno je da ona iznosi oko 35 hiljada evra, sa tendencijom korekcije za Ministarstvo odbrane, za razliku od francuskog proizvoda te vrste koji iznosi oko 90 hiljada evra.

Prema rečima ministra, projekat „Bumbar“ započeo je 94.godine, a njegova revitalizacija je počela pre nešto više od tri, a uz „Lastu“ i slične projekte, biće završen u mandatu sadašnjeg menadžmenta Ministarstva odbrane.

Komentarišući predstojeće izbore na Kosovu i Metohiji, ministar odbrane je ocenio da bi Srbija trebala da ima i predsedničke, republičke i lokalne izbore. Najvažnija je, kako je istakao, bezbednost građana, koji žive i južno od Ibra, i mora se imati šira slika o bezbednosti građana na Kosovu i Metohiji.
photoFOTOGALERIJA