Министарство одбране Републике Србије
 
09.04.2012.

Посета бази „Југ“



Министар одбране Драган Шутановац, помоћник за материјалне ресурсе Илија Пилиповић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима посетили су данас Врање и базу „Југ“.

Приликом посете бази, министар је разговарао са командантом Копнене војске генерал-мајором Миланом Мојсиловићем и командантом Четврте бригаде КоВ бригадним генералом Милосавом Симовићем. Након тога, министар Шутановац је са сарадницима присуствовао часу физичке обуке припадника Четврте бригаде који се припремају за учешће у мировној мисији.

Према министровим речима база "Југ" је веома важна за Војску Србије, али и за цивилно становништво тог краја.

- Реч је до сада о највећем завршеном оствареном инфраструктурном пројекту који је и заживео. Он је на територији Четврте бригаде која своје задатке извршава у изузетно отежаним условима. Овај пројекат, такође, има и мултифункционалну употребу. Данас смо присуствовали физичкој обуци припадника наше војске који се припремају за учешће у мировним операцијама. Очекујемо да ће, по завршетку припајања земљишта база добити интернационални карактер и коначно, као што смо обећали, овде ћемо добити стране инструкторе и стране војнике који ће се обучавати за мултинационалне операције, рекао је министар Шутановац.

Он је нагласио да је 4. бригада због простора на коме се налази изузетно важна бригада са аспекта безбедности на југу Србије, али и важна са аспекта помоћи цивилном становништву.

- Цивилно војна сарадња каква се овде могла видети у току ове зиме,али и иначе, за пример је свим бригадама Војске Србије и даје нам гаранцију да је суживот на овом простору могућ, уколико постоји позитивна енергија, а Војска Србије је носилац позитивне енергије – истакао је министар одбране додајући да су последице велике елементарне непогоде које су нас зимус задесиле, захваљујући нашој војсци ублажене, па су мештани могли да безбедно дођу до града, али и да добију одговарајућу помоћ лекара из ове бригаде.

База „Југ“ удаљена је око пет километара од центра Бујановца, с леве стране аутопута Београд–Ниш–Врање–Бујановац који води према српско-македонској граници. Комплекс заузима око 35+65 хектара земљишта са 66 објеката укупне површине 22 000 m2. Осмишљен је за смештај око 1.000 војника, све потребне опреме, наоружања, борбених и неборбених возила, интендантске опреме и других средстава потребних за свакодневно функционисање савремене професионалне војне јединице. База, такође, поседује капацитете за обуку, логистичку подршку, одмор и спортске активности људства.

Војна база “Југ“ је најсавременији објекат касарнског типа који поседује Војска Србије. Од осталих касарни разликује се према концепцији и опремљености објеката, а највише просторија за смештај војника. База располаже комплексом спортских терена, рестораном капацитетета 2.000 места, амбулантом, котларницом, бензинском станицом и савременом радионицом за поправку возила. Поред тога база има довољне капацитете магацинског простора, гаража, стајанки и надстрешица.

Југ пружа оптималне услове за живот и рад око 1.000 војника и полицајаца, смештај специјалне опреме и техничких средстава. Изградња је почела 2003. године, а завршена шест година касније.
База за ће се постепено стављати у функцију у складу са Усвојеним Динамичким планом, а почетак рада у пуном капацитету планиран је за јун 2015. године. Укупна вредност радова износи 1.740.000.000 динара.

У оквиру данашње посете Врању, министар Шутановац са сарадницима је обишао и реновирани Дом војске у том граду.

Реч је о некадашњем Официрском клубу, изграђеном давне 1932. године, а комплетна обнова и уређење ентеријера и екстеријера трајало је две године уз подршку Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије и Копнене војске.

Инвеститор радова је Војнограђевинска дирекција Министарства одбране. Преко војних изасланстава, у опремању су учествовале амбасаде Норвешке, Шведске, Сједињених Америчких Држава и Холандије. Свечаност поводом отварања тог, сада репрезентативног здања, обележена је у октобру прошле године.


ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Коментаришући недавну изјаву о повећању броја припадника Војске Србије, упркос светским трендовима смањења оружаних снага, министар Шутановац је појаснио да је реч о анализи помоћу које ће број упражњених места заменити позицијама које недостају,а то је највише у Копненој војсци.

- Кадровски план се и даље ослања на број од 36 хиљада, а тако ће остати у будуће, али ће у оквиру њега доћи до одређених организацијско мобилизацијских промена – нагласио је министар Шутановац.

Он је, такође, истакао да Војска Србије не дели становништво и грађане Србије по етничкој,верској или било којој другој основи, па сви људи који поштују државу Србију и који желе да узму учешће у нашој војсци су добродошли, под одређеним условима који су стимулативни и који подразумевају одређене психофизичке предиспозиције.

- Сваке године имамо све више младих који су припадници етничких мањина и који уписују Војну академију и приступају Војсци Србије, и волео бих да се на простору јужног дела наше земље исто деси, ако не ове године, следеће или неке наредне године – оценио је министар одбране додајући да се иде у правцу стабилизације и да ће ти односи које 4. бригада гради са локалним становништвом допринети да се млади људи који немају запослење на овом простору управо запосле у Војсци Србије.

Министар Шутановац је подсетио да на простору Бујановца, Министарство одбране за плате и оперативне трошкове издваја око 900 милиона динара, а за плате, конкретно, 600 милиона и без тог новца општина би била економски девастирана. Према његовим речима, циљ је запошљавање младих људи на позицијама професионалног војника.

Одговарајући на питање о учесталости контаката са снагама КФОР-а, министар је оценио да не би могло да се каже да постоје чешћи контакти, али да постоји потреба да се они одржавају и на вишем и на нижем нивоу.

- Сведоци смо шта се догађало прошлог јула, и жеља нам је да пренебрегнемо могуће инциденте. КФОР је, без обзира на однос појединаца према њему, наш савезник, у стабилизацији читавог региона
– истакао је министар одбране, додајући да би без њега било знатно теже одржавати безбедност и у том делу Србије.

Говорећи о учешћу наших припадника у мировним операцијама, министар је истакао да укупно 67 наших припадника учествује у пет мировних операција, а врло брзо се упућује и један официр у операцију Аталанта на обали Сомалије. Он је додао да теку преговори да наши припадници ускоро наступе под италијанским или шпанским контигентом у некој од мултинационалних операција.

Министар Шутановац је оценио да је војнобезбедносна ситуација у јужном делу Србије безбедна и да је наша војска фактор стабилности у том делу земље.
photoФОТОГАЛЕРИЈА