Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2012.

Обележен Дан Универзитета одбране



Свечаношћу у Великој ратној сали старог Генералштаба данас је обележен Дан Универзитета одбране Министарства одбране, најмлађе високошколске установе у академској заједници наше земље.

Скупу су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, министар просвете Жарко Обрадовић, чланови Ректорског савета Конференције универзитета Србије, ректор Универзитета одбране Чешке Републике професор др Рудолф Урбан са сарадницима, представници академске заједнице, јавног и културног живота, као и бројни гости.

Говорећи о значају прве годишњице, генерал Јевтић је истакао да су оснивањем те високошколске војне установе интегрисани расположиви ресурси и хармонизован образовни процес са академском заједницом Србије.

- У том процесу одлучили смо да поштујемо историју и традицију и вековим стваране вредности, али и да се непоколебљиво суочимо са садашњим временом и боримо за боље сутра. Тај важан државни пројекат функционално је објединио образовне и научно-истраживачке потенцијале Војне академије и Војномедицинске академије у Београду – нагласио је генерал Јевтић додајући да је циљ стварање препознатљиве референце Министарства одбране наше земље и институције од стратешког значаја за систем одбране и државу Србију, а предуслов за то су знање и образовање.

Та идеја, како је истакао, била je водиља за све оне који су учествовали у стварању Универзитета одбране, а уједно и величанствени изазов стварања профила будућих српских официра који морају бити хармоничан склад најсветлијих традиција наше војске, али времена у којем живимо.

- Модеран српски официр, данас, али и сутра, мора да обједињује војничку част и стваралачку снагу која ће бити основ сталног усавршавања у складу са достигнућима наука одбране. Жеља нам је да стварамо врхунске стручњаке, али да кроз студирање, и касније каријерно усавршавање ослободимо стваралачки дух даровитих и високомотивисаних људи који су покретачка снага сваког напретка – истакао је ректор Универзитета одбране додајући да су ти људи непроцењиво богатство наше војске.

Према његовим речима, улажу се велики напори да војно здравство поново постане препознатљиви бренд нашег Министарства одбране у земљи и свету, истичући да о квалитету те установе сведочи и чињеница да је Конференција универзитета Србије (КОНУС) примила у своје редове одмах по оснивању и да је подршка академске заједнице била присутна у свим сегментима настанка.

У наставку свечаности, министру одбране Драгану Шутановцу додељена је Плакету КОНУСА за допринос успостављању и развоју Универзитета одбране коју је у име те асоцијације уручио ректор Београдског Универзитета проф. др Бранко Ковачевић.

Захваљујући на признању, министар Шутановац је нагласио значај оснивања такве војне високошколске установе како за образовање официра, тако и за државу у целини. Он је нагласио да је у оквиру свеукупне реформе система одбране, реформисано и војно образовање као један од најважних сегмената система одбране.

- Вишедеценијска тежња и потреба за оснивањем таквог универзитета сазрела је пре три године када смо кренули са остваривањем те замисли – истакао је министар додајући да је на том путу било отпора, али да су све сумње биле отклоњене 2010. године акредитацијом студијских програма за сва три нивоа студија.

Према његовим речима, универзитетски оквир је стављен у веома важан сегмент у образовању официра током читавог живота, каријерно усавршавање, које од ове године има четврти ново образовања, односно Високе студије безбедности и одбране.

- Данас на Универзитету одбране студира 846 кадета, међу којима 196 девојака и 1о цивила, а њихово школовање води 256 професора и асистената. Ове године уписана је и прва генерација на докторским студијама, а имамо и неколико страних држављана – навео је министар одбране додајући да квалитетни услови студирања, сигурна радна места, вођена каријера и признавање диплома стечених у војним школама изазива велико интересовање младих људи у нашој земљи, о чему сведочи податак да се од шест до десет кандидата пријављује за једно упражњено место.

- Први и основни циљ је школовање високо професионалног и мотивисаног официра потпуно оспособљеног за све три мисије дефинисане Законом о војци (одбрану земље, учешће у мировним мисијама и помоћ грађанима у случају елементарних непогода –поручио је министар Шутановац.

Министар је оценио да чињеница да имамо кадете и студенте са више континената најбоље показује да смо на добром путу, а резултати које смо до сада остварили добра су основа али и подстицај за даљи рад.

Ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, том приликом је уручио почасни докторат чешком колеги професору Урбану, који је данас постао први почасни доктор Универзитета одбране.

Ректор Универзитета одбране Чешке републике, професор др Рудолф Урбан изразио је задовољство и захвалност за признање наглашавајући да је у основи тог геста пријатељство, разумевање и сарадња два универзитета.

- Од почетка ја наша добра сарадња допринела томе да сарађујемо као равноправни партнери, а тако се наши односи развијају и даље. Био сам присутан када се дискутовало о називу ваше школе и поносан сам што сте изабрали то име јер сад у Европи постоје два универзитета одбране - Универзитет одбране у Брну и Универзитет одбране у Београду, рекао је професор Урбан.

Професор је захвалио тиму генерала и пуковника са којима је сарађивао као и свим својим, како каже, српским пријатељима.

- На крају бих желео да изразим мој однос према вама. Супруга ми је пред долазак поставила питање да ли опет путујем у Србију, а мој одговор је гласио – Ја волим живот, волим тебе и своје српске пријатеље.

У име заједнице универзитета Србије коју чини 17 акредитованих универзитета и 275 хиљада студент, ректор београдског универзитета професор др Бранко Ковачевић честитао је Универзитету одбране годишњицу и истакао да је „оптичка варка“ када се говори о првој годишњици војног школства у Србији. Подсетио је да је оно старо колико и високо школство у нашој држави и да су захваљујући војсци српски универзитети раније били високо рангирани у свету.

-Шта смо на крају урадили, урадили смо оно што би свако паметан урадио. Повезали смо и сачували богату традицију коју мало која земља у Европи има, направили смо континуитет према захтевима модерног времена и модерне државе и војно школство увели у српски научно-високообразовни простор и у европски образовни простор, јер војска је институција државе и без војске нема државе, рекао је професор Ковачевић.

Он је захвалио свима који су помагали и учествовали у развоју Универзитета одбране, а посебно је похвалио труд министра Шутановца.

- Желим да захвалим министру одбране који је улагао напоре да се сви тешки задаци, формално-правне и суштинске природе реше, и допринео оснивањем Универзитета одбране, његовим развојем и повезивањем војног и цивилног школства. Због тога је седамнаест ректора и одлучило да Повељу доделе министру Шутановцу – нагласио је ректор Ковачевић.

Одлуком Владе Србије 24.фебруара 2011. године основан је Универзитет одбране у Београду, а указом председника државе за првог ректора постављен је генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић.

Универзитет одбране чине Медицински факултет, Војномедицинска академија (ВМА) са једним студијским програмом из области медицине и Војна академија са два студијска програма на пољу друштвено - хуманистичких и техничко - технолошких наука.

Основни циљ и задатак Универзитета одбране је хармонизација академских и научно - истраживачких потенцијала у систему одбране и у том контексту, да кроз сарадњу са другим универзитетима у Србији допринесе академској и научно - истраживачкој заједници Републике Србије.

Оснивањем Универзитета одбране стварају се услови за извођење свих студијских програма у три степена образовања која подразумевају основне академске и интегрисане академске студије, мастер академске студије, специјалистичке и докторске студије. Седиште Универзитета одбране је у улици Павла Јуришића Штурма број 1.


ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Говорећи о кандидатури наше земље за чланство у Европској унији након актуелних дешавања у Приштини, министар Шутановац је оценио да је убеђен да смо ближи кандидатури подсећајући да је Србија добила препоруку Европске комисије. Он је додао да посао још није завршен и да добијање кандидатуре значи отварање нових послова у Србији.

Када је реч о ситуацији на северу Косова након уклањања барикада министар Шутановац је истакао да не мисли да барикаде које спречавају прелаз људи и робе на том месту могу да буду у интересу грађана који живе на Космету или у том делу Србије. То уклањање, како је нагласио, било је потреба не зарад договора у Бриселу, већ свих оних који живе у том делу Србије.

- Нажалост, једна мањина увек узурпира то право, али нећемо дозволити да осујете кретање како унутар Србије, тако и у оквиру европских интеграција – истакао је министар Шутновац.

О позиву да Србија приступи борбеној групи Вишеградске групе министар Шутановац је истакао да ће се приступити озбиљној анализи о придруживању тој асоцијацији.

- Вишеградска група је за нас једна изузетно важна и велика тема. Ради се о неколико земаља које имају велико искуство у мировним мисијама, о земљама које су се показале у овим интеграцијама као пријатељске земље које нас подржавају, али мораћемо прво да анализирамо наше ресурсе, који се тичу, пре свега, финансија а касније и људских ресурса. Мислим да ћемо имати одговор релативно брзо, али не журимо да дамо исхитрен одговор – закључио је министар Шутановац.

СВЕЧАНА СЕДНИЦА КОНФЕРЕНЦИЈЕ УНИВЕРЗИТЕТА СРБИЈЕ

Поводом Дана Универзитета одбране данас је у Ректорату Универзитета одбране одржана свечана седница Конференције универзитета Србије (КОНУС) којој су присуствовали ректори акредитованих државних и приватних факултета академске заједнице Србије.

Честитајући празник, преседавајући Конференције универзитета Србије, ректор Београдског универзитета проф др. Бранко Ковачевић истакао је да данас Универзитет одбране представља спој традиције и одговора на потребе савремене државе и војске. Генерал Јевтић је том приликом захвалио окупљенима на подршци у процесу формирања ове високошколске установе.

Непосредно пре седнице, у Ректорату Универзитета одбране генерали Јевтић и Урбан потписали су споразум о пословно-техничкој сарадњи којим се формализује вишегодишња сарадња нашег универзитета и Универзитета одбране Чешке Републике у Брну, а односи се на будуће модалитете сарадње.
photoФОТОГАЛЕРИЈА