Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2012.

Конкурс за пријем кандидата из грађанства за кадете Војне академије



МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СЕКТОР ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
УПРАВА ЗА КАДРОВЕ
р а с п и с у ј е
К О Н К У Р С
за пријем кандидата из грађанства за кадете Војне академије У школској 2012/2013. години примаће се кандидати из грађанства за кадете Војне академије за следеће студијске програме:

Менаџмент у одбрани за следеће модуле:
– пешадија,
– оклопне јединице и
– речне јединице.
Војномашинско инжењерство за модул:
– борбена возила и
– наоружање.
Војноелектронско инжењерство за следеће модуле:
– телекомуникације и
– информациони системи.
Војно ваздухопловство за модул:
– авијација и
Логистика одбране за следеће модуле:
– финансије,
– одржавање и
– снабдевање.
Садржаји у оквиру студијских програма су заједнички за I и II годину студија, док ће се у складу са потребама система одбране кадети опредељивати за одређени модул у оквиру студијског програма по завршетку II године студија.

УСЛОВИ КОНКУРСА:
Кандидати треба да испуњавају опште и посебне услове конкурса.

ОПШТИ УСЛОВИ КОНКУРСА:
– да су држављани Републике Србије;
– да су здравствено способни за школовање, што утврђује надлежна војнолекарска комисија;
– да се против њих не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци или казном малолетничког затвора као и
– да нису у брачној или ванбрачној заједници.

ПОСЕБНИ УСЛОВИ КОНКУРСА:
– да су рођени 1991. године или касније;
– да су завршили четворогодишњу средњу школу или да похађају IV разред средње школе.
Кандидати који испуњавају опште и посебне услове конкурса за пријем за кадете Војне академије полажу пријемни испит из области математике, подлежу провери физичке способности, психолошкој и медицинско-здравственој процени.
Кандидати за кадете студијског програма Војно ваздухопловство морају да испуне и допунске услове прописане посебним програмом медицинско-здравствене и психолошке процене кандидата за тај студијски програм.

ШКОЛОВАЊЕ, ПРАВА И ОБАВЕЗЕ КАДЕТА:
Школовање у Војној академији има структуру основних студија и траје четири године. После завршетка школовања, кадети стичу високо образовање и стручно звање које је прописано акредитованим студијским програмима. Након успешно завршеног школовања у Војној академији примају се у професионалну војну службу и производе у чин потпоручника одговарајућег рода – службе.

За време школовања кадети Војне академије имају статус војног лица, у складу са Законом о Војсци Србије. За време школовања кадети станују у интернату, а све трошкове школовања сноси Министарство одбране Републике Србије.

Међусобне обавезе лица примљених на школовање и Министарства одбране Републике Србије регулишу се уговором.

НАЧИН КОНКУРИСАЊА:

Кандидати пријаву подносе територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране на територији сталног места боравка а војници на добровољном служењу војног рока у Регионалном центру Министарства одбране у општини где се налазе на одслужењу војног рока (Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Ваљево). Образац пријаве се добија у територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране приликом пријављивања.

Уз пријаву прилажу:
– оверену фотокопију уверења о држављанству Републике Србије;
– оверену фотокопију извода из матичне књиге рођених;
– потврду надлежног органа да се против њих не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци или казном малолетничког затвора;
– оверене фотокопије сведочанства свих разреда и фотокопију дипломе средње школе (за кандидате који су завршили четворогодишње школовање), односно, сведочанства завршених разреда и оверен препис оцена са полугодишта четвртог разреда (за кандидате којима је школовање у току) и

– изјаву да нису ожењени-удате, односно да не живе у ванбрачној заједници и да немају деце, коју попуњавају у територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране приликом конкурисања.
Фотокопије докумената тражених по конкурсу кандидат може, уз давање на увид њиховог оригинала, бесплатно да овери у територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране приликом конкурисања.
Приликом доласка на селекцију у Војну академију, кандидат мора са собом обавезно да има докуменат за личну идентификацију (лична карта).

Документа кандидата који не испуњавају услове конкурса неће се примати. Конкурсна документација кандидатима за кадете Војне академије неће се враћати.

Конкурс је отворен oд 15. фебруара до 31. марта 2012. године.

Кандидати који конкуришу за кадете Војне академије, моћи ће у територијалном органу Регионалног центра Министарства одбране где су конкурисали да добију обавештење о резултатима конкурса почевши од 15. јуна 2012. године.

Остала обавештења у вези са конкурсом могу се добити у Одсеку за питања кадета и слушалаца Војне академије, на телефоне: 011/3603-112 и 011/3603-344, или преко електронске поште: upis@va.mod.gov.rs и stud.sluzba@va.mod.gov.rs.

Особа за контакт:
Начелник Одсека за питања кадета и слушалаца,
потпуковник Урош Домазет (uros.domazet@va.mod.gov.rs).