Министарство одбране Републике Србије
 
24.01.2012.

Донација Европске уније војном здравству



Министар одбране Драган Шутановац и шеф делегације Европске уније у Републици Србији Венсан Дежер, у пратњи државног секретара у Министарству одбране Зорана Весића, заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Милана Бјелице, градоначелника града Ниша Милоша Симоновића, начелника Управе за здравство Министарства одбране пуковника Зорана Поповића и сарадника обишао је данас Војну болницу и централно место за третман медицинског отпада.

Обишавши аналогни мамограф у Војној болници и војни комплекс Шивара, министар је истакао да је реч о донацији Европске уније у висини од стотину и педесет хиљада евра.

„Европска унија дуги низ година донира медицинску опрему здравственом систему Србије, а у последњих неколико година те донације усмерене су и ка војном здравству. Важан разлог тих донација је и тај што је Влада Републике Србије пре више година донела одлуку о сврставању војних болница у Београду и Новом Саду заједно са цивилним болницама у исту раван, чиме је остварена могућност лечења цивилних лица у војним болницама. Од прошле недеље и Војна болница у Нишу биће на услузи грађанима Ниша и околине“, истакао је министар Шутановац.

Према његовим речима сви апарати који буду инсталирани у нишкој Војној болници биће на услузи свим грађанима, не само војним лицима, што је велики искорак у оквиру реформе коју се спроводи у оквиру система одбране.

Министар је најавио да ће 2012. година бити година ренесансе војног здравства.

„Желимо да инвестирамо озбиљна средства у војно здравство, да одређене капацитете које имамо у Крагујевцу вратимо на ниво који је неопходан граду какав је Крагујевац и цивилима који тамо живе. Најављујемо и куповину одређених вишенаменских летелица, пре свега, из области медицине и санитета, чиме ћемо обезбедити адекватно лечење свих припадника Војске Србије и грађана којима је лечење неопходно“, рекао је он.

Говорећи о погону за третман медицинског отпада министар Шутановац је истакао да је са опремом која служи за стерилизацију медицинског отпада затворен круг бриге о заштити животне средине чиме је нишка Војна болница сврстана у ред оних које су у потпуности испоштовале европске стандарде о заштити животне средине.

Капацитет централног места за третман медицинског отпада Војне болнице Ниш је до сто килограма дневно и у пуној функцији је већ месец дана. Комплетан санитетски материјал који се употребљава у раду са пацијентима мора да се подвргне стерилизацији, да се претвори у комунални отпад како би се извршило његово одлагање. Овакве погоне има и Клинички центар Ниш и Дом здравља Ниш. Вредност погона је око 75 хиљада евра, што је и приближна вредност донације за аналогни мамограф. У првој фази погон ће се користити само за војне потребе, у другој фази биће укључена одељења примарне заштите из територијалне надлежности Војне болнице, а за трећу је планирана сарадња са цивилним структурама.

Венсан Дежер је нагласио да се у Војној болници Ниш протекле недеље десила важна ствар, јер је ова институција отворила своја врата за цивилне осигуранике из Ниша.

„Драго ми је што је Европска унија била у ситуацији да допринесе оваквом развоју ствари донирањем потребне медицинске опреме. Србија је, нажалост, на челу листе земаља по броју оболелих од рака дојке, материце и дебелог црева. Мамограф је јако важан за детекцију рака дојке и зато је ЕУ донирала 21 мамограф, а од данас је једна од тих машина у Нишу и на располагању пацијентима из војске и грађанства. На овај начин побољшавамо здравље и квалитет живота грађана у Србији“, рекао је Дежер.

Градоначелник Ниша Милош Симоновић захвалио је за донације граду и изразио уверење да ће оне омогућити да се побољшају услови лечења грађана Ниша, али и да Војна болница задовољи све стандарде како би обезбедила висок ниво услуга.

„Све што смо планирали и договарали са Министарством одбране реализујемо у потпуности. Осим успешног почетка рамене непокретности између Министарства одбране и града Ниша, у чему смо били први у Србији, отварањем Војне болнице за све грађане Ниша и региона остварујемо и други циљ постављен пре неколико година, а реч је о томе да Војна болница у недостатку опште болнице преузме такву улогу за све грађане Ниша“, нагласио је Симоновић.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на питање новинара о наводном досијеу генерала Диковића, који се јуче појавио у медијима, министар Шутановац истакао је да је реч о лажном досијеу који генерала Диковића „на непримерен, и у неким сегментима монструозан начин оптужује за злочине које је својим чињењем или нечињењем дозволио са позиција на којима је био“.

„ Морам да кажем да су пре него што је генерал Диковић постављен на дужност начелника ГШ ВС извршене све провере о његовом раду у прошлости, а у току јучерашњег дана извршили смо провере у односу на досије за који смо утврдили да је потпуно лажан. Лаичким увидом у персонални досије, званични и службени, генерала Диковића, може се потврдити да он чак није био на позицијама ни на локацијама за за које се оптужује“, нагласио је Шутановац додавши да генерал Диковић 1994. и 1995. године није био на простору западне Србије, као што ни 1998. године није био на простору Косова и Метохије.

„Очекујем да ће, с једне стране, државни органи адекватно реаговати, а очекујем и да ће генерал Диковић затражити заштиту на суду, јер верујем да ће то бити велика провера демократије у Србији. У Србији не може да буде све дозвољено, свако мора да одговара за оно што каже, напише или учини. Спокојни смо са аспекта тог лажног досијеа, али поставља се питање због чега неко покреће такву иницијативу у тренутку када Војска Србије добија највећу подршку грађана у последњим годинама, у тренутку када и на међународном плану освајамо симпатије које давно нисмо имали, и да ли је то наставак дела приче министра унутрашњих послова самозваног Косова који је рекао да је генерал Диковић дошао на оружју на позицију начелника. Начелник долази на ту позицију као и сви начелници у свету и мислим да ћемо око тог имати озбиљну дебату у државним институцијама“, рекао је Шутановац.

Одговарајући на питање новинара о размени непокретности са градом Нишом, министар Шутановац је казао да је Ниш један од градова у коме се на прави начин размењује имовина која је неперспективна за војне потребе.

„План за Дом војске је јако амбициозан и желимo да заједно са градом урадимо конгресни центар који би био на услузи грађанима Ниша и Војсци Србије, центар по угледу на центре који постоје у свету. У Нишу планирамо изградњу и великог логистичког центра. За нас је Ниш веома важан. Подсећам да су у Нишу смештене команда Копнене војске и Трећа бригада. Желим да нагласим да годишње две милијарде динара припадници војске и војни пензионери примају и да се тај новац слива у Ниш, чиме помажемо регионални развој“, подвукао је Шутановац.

Министар Шутановац је подвукао да се у наредним недељама очекује потписивање уговора којим ће се део капацитета Војне болнице Ниш ставити на располагање цивилима. „Важна је ствар - рекао је Шутановац - да ћемо ове године обновити и друге дијагностичке апарате у Војној болници Ниш. Желимо да пацијенти могу да обаве све потребне интервенције и добију потпуну услугу у Нишу“, истакао је он.

Говорећи о промени датума Дана Војске министар је рекао да се претходних година много размишљало о промени тог датума.

„Србија има дугу историју и традицију оружаних снага. У једном дану слави и дан Војске и дан државности и дан подизања устанка тако да смо желели да раздвојимо те датуме. Осим тога, према новом Закону, Дан државности слави се два дана, а ми сматрамо да није целисходно да Војска та два дана ради, поготово што грађанство не би могло адекватно да испрати вежбе и програм који бисмо приредили поводом обележавања нашег празника. На основу консултација са историчарима, закључили смо да је 23. април изузетно важан датум у српској историји због чега смо га прихватили“, закључио је Шутановац.
photoФОТОГАЛЕРИЈА