Министарство одбране Републике Србије
 
18.01.2012.

Билатерални сусрети генерала Диковића у Бриселу



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, који данас у Бриселу присуствује састанку Војног комитета евроатлантског партнерства, разговарао је са председавајућим Војног комитета Европске уније генералом Хаканом Сиреном, начелником Здруженог Генералштаба Оружаних снага САД генералом Мартином Демпсијем и начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације генералом армије Николајем Макаровим.

Током билатералних сусрета генерал Диковић разговарао је са својим колегама из Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације о унапређењу сарадње у области одбране, стању безбедности у региону, припремама за учешће Восјке Србије у мултинационалним операцијама Европске уније и заједничкој обуци.

У изјави за Танјуг, генерал Диковић је рекао да је састанак у Бриселу, на коме се говорило о искуставима из заједничког ангажовања и јачању међусобног разумевања партнерских земаља, значајан, пре свега, с аспекта детаљнијег информисања о практичним проблемима са којима се сусрећу друге земље у мултинационалним операцијама широм света.

„Намера нам је да се више укључимо у активности програма Партнерство за мир и искористимо све могућности које нам чланство у Партнерству за мир пружа“, истакао је Диковић.

Он је казао и да је у току боравка у Бриселу имао три важна билатерална састанка - са челним људима оружаних снага САД и Русије, као и Војног комитета Европске уније.

Начелник Генералштаба Војске Србије истакао је да је са председавајућим Војног комитета ЕУ генералом Хаканом Сиреном разговарао о стању безбедности у региону, припремама за учешће Војске Србије у мултинационалним операцијама ЕУ, посвећености Србије и њене војске реформским процесима, као и даљој сарадњи у области обуке и усавршавања.

С начелником Здруженог генералштаба оружаних снага САД генералом Мартином Демпсијем разговарао је о досадашњој и будућој сарадњи са Оружаним сангама САД, пре свега, с Националном гардом Охаја.

„Билатерална војна сарадња са САД најбољи је део укупне билатералне сарадње, а сарадња с Националном гардом Охаја најуспешнија од 62 програма колико их САД укупно имају са другим земљама“, рекао је Диковић.

Он је навео и да је с начелником Генералштаба ОС Руске Федерације генералом армије Николајем Макаровим разговарао о унапређењу свеукупне сарадње у области одбране.

„Приоритет је војноекономска сарадња, а разговарали смо и о успостављању војномедицинске и сарадње Универзитета одбране са руским научно-образовним институцијама“, рекао је Диковић.

Он је истакао да ће се наставити школовање официра Војске Србије у еминентним руским војним школама, на командноштабном и генералштабном усавршавању и школовање руских официра на Универзитету одбране у Србији.

Диковић је истакао да ће Војска Србије наставити да, активном међународном војном сарадњом и јачањем оперативних способности за веће учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ, гради партнерске односе са земљама у окружењу и у свету, у складу са интересима државе.