Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2011.

Заједничка вежба ваздухопловстава Србијe и Румуније



На аеродрому Батајница данас је одржана заједничка вежба Ваздухпловства и противаздухопловне одбране Војске Србије и Ваздухопловства Румуније “Air Solution 2011” чији је основни циљ био подизање нивоа интероперабилности ваздухопловних снага Србије и Румуније за извођење мултинационалних операција и подизања ниова контроле и заштите ваздушног простора.

Током вежбе, која се истовремено дешавала у ваздушном простору Србије и Румуније, вежбовни оперативни центри два ваздухопловства симултано су размењивали информације о ситуацији у ваздушном простору.

Према сценарију вежбе, румунски транспортни авион Ан-26, који је представљао “неидентификовани авион”, у ваздушном простору Србије пресрео је ловачки пар Мигова 29 српског ваздухопловства и принудно приземљио на аеродром Батајница, док је у румунском ваздушном простору српски Ан-26, у истој улози, пресрео и приземљио пар румунских ловаца Миг-21 Лансер.

Истовремено, по сценарију вежбе, авиони Г-4 давали су ватрену ваздухопловну подршку снагама на земљи.

У оквиру овог дела вежбе са два хеликоптера Ми-8 симулирано је трагање и спасавање обореног пилота.

Командант вежбе, са српске стране, био је пуковник Душко Жарковић.

Вежби на Батајници присуствовали су Командат В и ПВО бригадни генерал Ранко Живак и командант ваздухопловства Румуније генерал мајор Фаника Карну.

Као гости, вежби на аеродрому Батајница присуствовали су припадници Националне гарде Охаја.