Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2011.

Zajednička vežba vazduhoplovstava Srbije i Rumunije



Na aerodromu Batajnica danas je održana zajednička vežba Vazduhplovstva i protivazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i Vazduhoplovstva Rumunije “Air Solution 2011” čiji je osnovni cilj bio podizanje nivoa interoperabilnosti vazduhoplovnih snaga Srbije i Rumunije za izvođenje multinacionalnih operacija i podizanja niova kontrole i zaštite vazdušnog prostora.

Tokom vežbe, koja se istovremeno dešavala u vazdušnom prostoru Srbije i Rumunije, vežbovni operativni centri dva vazduhoplovstva simultano su razmenjivali informacije o situaciji u vazdušnom prostoru.

Prema scenariju vežbe, rumunski transportni avion An-26, koji je predstavljao “neidentifikovani avion”, u vazdušnom prostoru Srbije presreo je lovački par Migova 29 srpskog vazduhoplovstva i prinudno prizemljio na aerodrom Batajnica, dok je u rumunskom vazdušnom prostoru srpski An-26, u istoj ulozi, presreo i prizemljio par rumunskih lovaca Mig-21 Lanser.

Istovremeno, po scenariju vežbe, avioni G-4 davali su vatrenu vazduhoplovnu podršku snagama na zemlji.

U okviru ovog dela vežbe sa dva helikoptera Mi-8 simulirano je traganje i spasavanje oborenog pilota.

Komandant vežbe, sa srpske strane, bio je pukovnik Duško Žarković.

Vežbi na Batajnici prisustvovali su Komandat V i PVO brigadni general Ranko Živak i komandant vazduhoplovstva Rumunije general major Fanika Karnu.

Kao gosti, vežbi na aerodromu Batajnica prisustvovali su pripadnici Nacionalne garde Ohaja.