Министарство одбране Републике Србије
 
13.02.2011.

Војска Србије обележила Дан државности и свој дан вежбом “Ушће 2011“



Око 1.000 припадника Војске Србије данас је у Парку мира и пријатељства на београдском Ушћу, пред хиљадама грађана, председником Републике Борисом Тадићем, премијером Мирком Цветковићем, министром одбране Драганом Шутановцем, министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем, начелником Генералштаба генерал-потпуковником Милојем Милетићем и представницима војнодипломатског кора, представило своје оперативне способности, део наоружања, возила и опреме, у оквиру атрактивне вежбе “Ушће 2011“. Тиме су официри, подофицири и војници из готово свих јединица Војске Србије, и радно и свечано, обележили Дан државности и свој Дан - 15. фебруар.

На почетку вежбе присутне је поздравио командант вежбе генерал-мајор Драган Колунџија, начелник Управе за оперативне послове (Ј-3) Генералштаба и најавио да ће вежба бити приказ способности и опремљености дела јединица Војске Србије.

- Данашњом вежбом у оквиру обележавања 15. фебруара – Дана државности и Дана Војске Србије, желимо да вам прикажемо, практично на терену, способности декларисаних јединица за учешће у мултинационалним операцијама, специјалних јединица, јединица авијације и речне флотиле, а на тактичко-техничком збору средства ратне технике свих родова и служби Војске Србије – рекао је генерал Колунџија.

У нешто више од сат времена присутни су имали прилику да виде сегменте обуке и дејстава свих родова и служби Војске. Јавности су први пут приказане јединице за учешће у мировним мисијама Уједињених нација, моторизована пешадијска чета, вод атомско-биолошко-хемијске одбране и вод војне полиције који се ангажује на праћењу конвоја.

Први сегмент био је из друге мисије Војске – учешће у мировним операцијама. Посматрачи су могли да виде организацију рада на сталном контролном пункту УН. Представљене су детаљне радње и поступци приликом заустављања, легитимисања и провере лица и возила, а најатрактивнија била је употреба службених паса који су приказали способности проналажења експлозива, опојних дрога, али и насилног заустављања оних који су се оглушили о команде овлашћених лица на пункту.

Обезбеђење конвоја био је други сегмент вежбе у који су се укључили извиђачки и борбени хеликоптери, авиони, патролни чамци... Будући да се радило о сложеном приказу тактичке ситуације напада на конвој и његове одбране, посматрачи су могли да уживају у смењивању дејстава авијације, речне флотиле, специјалних противтерористичких јединица и специјализованих тимова за медицински евакуацију ваздушним путем.

Извиђачки хеликоптери Газела у ниском лету визуелно су проверили комплексну ситуацију на земљи и тако дали увод дејству противоклопним хеликоптерима истог типа. Како је, према сценарију вежбе, на земљи ситуација ескалирала борбени млазни авиони у ниском прелету извршили су два најбитнија задатка. Школско борбени ваздухоплови Г-4 приказали су дејство по циљевима на земљи док су два Мига-29 пружали заштиту и обезбедили сигурну одступницу на већој висини.

Демонстрације трагања и спасавања као и убацивање тима специјалне бригаде десантом и падобранима били су поверени транспортним хеликоптерима Ми-8. Након окончања борбених активности транспортни авион Ан-26 демонстрирао је вештину ниског прелета бојишта која се може користити приликом избацивања терета.

У трећем сегменту вежбе, приказана су возила војне полиције класификована по намени и задацима. У дефилеу, из правца хотела ''Југославија'' према Ушћу, грађани су, уз стручни коментар о структури, организацији, намени и задацима Војне полиције, могли да виде све типове возила којима располажу „црне беретке“.

Приказ борилачких вештина и дејство противтерористичке јединице привукли су пажњу посматрача, будући да су припадници Специјалне бригаде дочарали веома реалне ситуације блиске борбе и употребе хладног оружја. Овакве вежбе су веома битне за подизање самопоуздања и храбрости војника, као и развој вештина и координацију покрета, при чему је тимски и синхронизован рад свих чланова веома битан. Рад противтерористичког тима на разрешавању талачке ситуације био је други део самосталног приказа оспособљености Специјалне бригаде.

Грађани и гости имали су јединствену прилику да виде и дефиле војних застава које су носили кадети Војне академије и заставни водови бригада Копнене војске и Ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Ешалони кадета Војне академије носили су 51 пуковску заставу Војске Краљевине Србије које се чувају у Војном музеју у Београду.

Као што је већ постала традиција приликом великих војних и државних празника, припадници 63. падобранског батаљона извели су демонстрациони падобрански скок, носећи заставе Републике Србије, Војске Србије и Специјалне бригаде.

Диманички део програма завршен је промотивним летом авиона „Ласта“.

На тактичко-техничком збору, у оквиру изложбене поставке вежбе „Ушће 2011“, изложена су средства и опрема јединица Војске Србије.

Грађани су могли да погледају уређаје који чине обједињену стационарну и покретну компоненту система везе у Војсци Србије, затим пешадијско наоружање пешадијског батаљона, савремена средства детекције и идентификације, хемијске и радиолошке детекторе, аутомобил-лабораторију за узимање контаминираних узорака и анализу узорака, цистерне за превоз воде и остала средства из састава јединица Војске Србије.

На збору је изложена и алпинистичка, ронилачка, падобранска, као и опрема за наоружање, криминалистичку технику и противдиверзантску заштиту, потом подводно наоружање, стандардна опрема за обуку ронилаца и мала преносна хипербарична комора.

Јавности су представљена и путничка, теренска и борбено-оклопна возила. Реч је о превозним средствима новијег датума, производње 2008. и 2010. године, марке Шкода и Ауди, а ту су још пинцгауери, пухови и остала моторна возила. Саобраћајна војна полиција и Војна полиција опште намене изложили су опрему из свог ресора, међу којима пажњу привлачи преносни рентген за испитивање сумњивих предмета.

У парку „Ушће“ постаљена је и пољска болница намењена за хируршко збрињавање повређених на терену. Болница садржи стоматологију, рентген, две хируршке сале, постоперативну и интензивну негу, два болесничка одељења, лабораторију и све што је потребно за нормалан и самосталан рад на терену. Особље болнице чине стручњаци који су учествовали у међународним мисијама, како самостално са српском болницом у Чаду, тако и у оквиру норвешког медицинског тима.

Ваздухопловство и противваздухопловна одбрана изложило је нови школски авион Ласта и Хеликоптере Ми-8 и Газела.

После разгледања тешког наоружања, тенкова, хаубица и противваздухопловне технике, присутни су могли да пробају војнички пасуљ.

Утисци присутних на вежби је да је ово био један веома успео приказ онога што ради Војска Србије, извршавајући задатке очувања безбедности народа и државе Србије и одговорног односа према заштити мира и сигурности у свету.


ИЗЈАВА ГЕНЕРАЛА МИЛЕТИЋА

- Вежбом „Ушће 2011“ желели смо да прикажемо део оперативних способности наше војске. Основна тема била је да се широј јавности представе јединице декласиране за учешће у мултинационалним операцијама - пешадијска чета, вод Војне полиције и вод АБХО – нагласио је генерал Милетић. Он је додао да га радује што је вежбу у Парку мира и пријатељства испратио велики број грађана.

- Када је реч о интероперабилности наших јединица, заиста смо се приближили граници којој тежимо и на добром смо путу да то и верификујемо на одговарајући начин. Све ово су били професионални војници – рекао је начелник Генералштаба.

На питање о опремењу војске новим униформама он је рекао да ће до краја марта стићи први контингент од седам до осам хиљада комплета, а остало до краја године.

ИЗЈАВА МИНИСТРА ШУТАНОВЦА

Министар одбране Драган Шутановац, после вежбе ''Ушће 2011'', изјавио је како је манифестација у Парку мира и пријатељства показала да је Војска Србије озбиљна институција која је успела да врати поверење грађана.

- Начин обуке показује да је војска много озбиљнија, да вежбе извршава на озбиљнији начин. Погодак је што смо вежбу извели пред више десетина хиљада Београђана, а и велико интересовање за ТВ пренос показује да Војска враћа поверење грађана – нагласио је Шутановац.

Министар одбране додао је да га радује што је велики број младих људи присуствовао вежби на Ушћу. Према његовој оцени то значи да Војска ужива респект какав заслужује.

- Данас имамо два и по пута више заинтересованих за добровољно служење војног рока, чиме смо коначно реализовали један од приоритета – враћање поверења у Војску.

Шутановац је свим припадницима оружаних снага честитао Дан Војске Србије, уз поруку да га прославе у весељу, да га догодине славе у већем броју, а да у међувремену не буде ванредних догађаја.

Шутановац је истакао да су му се на вежби ''Ушће 2011'' највише допао авијацијски део, са хеликоптерима и авионима, а похвалио је и синхронизовани рад Специјалне бригаде и војне полиције.

- Знам колико је тешко све увежбати, зато похваљујем ангажовање војника, а најзаслужније ћемо наградити – предочио је Шутановац.

ИЗЈАВА МИНИСТРА ДАЧИЋА

Министар унутрашњих послова у Влади Србије, Ивица Дачић честитао је празник припадницима Војске Србије и Министарства одбране, нагласивши да је вежба „Ушће 2011“ одличан начин да војска и полиција задобију веће поверење грађана.

- Без јаког система одбране и безбедности нема ни јаке државе. Добро је што је ова вежба била на простору који је лако доступан грађанима, са циљем да и војска и полиција задобију што веће поверење грађана, јер ће тако лакше обављати своје Уставом и законом предвиђене дужности. Задовољан сам оним што је приказано и мислим да би војска и полиција требало чешће на овај начин показују шта све поседују и да се тиме да јасна порука да су војска и полиција у служби грађана – рекао је министар Дачић.

УТИСЦИ ГРАЂАНА

- Многобројни суграђани окупили су се данас, упркос хладном фебруарском јутру, на београдском „Ушћу“, да би посматрали несвакидашњи, атрактивни, приказ оспособљености јединица наше војске.

- Најупечетљивији утисак на мене оставили су налети авиона, али цео данашњи догађај је изузетан и одлично организован - истакао је Никола Марковић (42). Његов десетогодишњи син Стефан, рекао је да су му се, такође, допали „авиони и хеликоптери“, али је ипак, признао, да су му се највише свиделе „чике са маскама које су вежбале борилачке вештине и бацале ножеве“.

Милован Нешовић (38) рекао је да је данашњи догађај едукативан, нарочито за младе генерације. Према његовим речима овакви догађаји свакако доприносе да се војска приближи обичним грађанима.

- Оно што војници могу да ураде више ми се свидело него приказана техника и средства - био је искрен Алекса Милојковић (49) оцењујући да је догађај на Ушћу веома добро организован.

- Довео сам двоје унучади, дошли смо мало раније да заузмемо место и што боље видимо војску. Њих двоје су ми већ рекли да ће бити војници када порасту, сада им полиција делује слабије – каже Стојан Мицевски, пензионер из Београда.

Сви чланови породице Јовановић данас су били на „Ушћу“. Држећи у наручју малу Јелену, отац Душан рекао је да су је ових дана авиони плашили, али да им је данас махала цео дан.

- Војници су заиста изгледали импресивно, допада ми се како су уклопили цео програм. Било је кратко али ефективно, управо како права војска и треба да наступа – рекао је тата Душан.

- Волим војску још од малих ногу, планирао сам целе недеље да будем данас овде. Свака част специјалцима војске на брзом и атрактивном програму, мислим да им нико није раван – каже Милан Стевић (21) из Београда.

Његовом другу Жарку Стојановићу (23) свиделе су се експлозије и то што се стварно пуцало на све стране, на само 100 метара од њих.

- Авијација изгледа моћно, али специјалци на мене увек оставе највећи утисак. Дошли смо наравно и због пасуља! – искрен је Жарко.
photoФОТОГАЛЕРИЈА