Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
13.02.2011.

Vojska Srbije obeležila Dan državnosti i svoj dan vežbom “Ušće 2011“



Oko 1.000 pripadnika Vojske Srbije danas je u Parku mira i prijateljstva na beogradskom Ušću, pred hiljadama građana, predsednikom Republike Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, načelnikom Generalštaba general-potpukovnikom Milojem Miletićem i predstavnicima vojnodiplomatskog kora, predstavilo svoje operativne sposobnosti, deo naoružanja, vozila i opreme, u okviru atraktivne vežbe “Ušće 2011“. Time su oficiri, podoficiri i vojnici iz gotovo svih jedinica Vojske Srbije, i radno i svečano, obeležili Dan državnosti i svoj Dan - 15. februar.

Na početku vežbe prisutne je pozdravio komandant vežbe general-major Dragan Kolundžija, načelnik Uprave za operativne poslove (J-3) Generalštaba i najavio da će vežba biti prikaz sposobnosti i opremljenosti dela jedinica Vojske Srbije.

- Današnjom vežbom u okviru obeležavanja 15. februara – Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, želimo da vam prikažemo, praktično na terenu, sposobnosti deklarisanih jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama, specijalnih jedinica, jedinica avijacije i rečne flotile, a na taktičko-tehničkom zboru sredstva ratne tehnike svih rodova i službi Vojske Srbije – rekao je general Kolundžija.

U nešto više od sat vremena prisutni su imali priliku da vide segmente obuke i dejstava svih rodova i službi Vojske. Javnosti su prvi put prikazane jedinice za učešće u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, motorizovana pešadijska četa, vod atomsko-biološko-hemijske odbrane i vod vojne policije koji se angažuje na praćenju konvoja.

Prvi segment bio je iz druge misije Vojske – učešće u mirovnim operacijama. Posmatrači su mogli da vide organizaciju rada na stalnom kontrolnom punktu UN. Predstavljene su detaljne radnje i postupci prilikom zaustavljanja, legitimisanja i provere lica i vozila, a najatraktivnija bila je upotreba službenih pasa koji su prikazali sposobnosti pronalaženja eksploziva, opojnih droga, ali i nasilnog zaustavljanja onih koji su se oglušili o komande ovlašćenih lica na punktu.

Obezbeđenje konvoja bio je drugi segment vežbe u koji su se uključili izviđački i borbeni helikopteri, avioni, patrolni čamci... Budući da se radilo o složenom prikazu taktičke situacije napada na konvoj i njegove odbrane, posmatrači su mogli da uživaju u smenjivanju dejstava avijacije, rečne flotile, specijalnih protivterorističkih jedinica i specijalizovanih timova za medicinski evakuaciju vazdušnim putem.

Izviđački helikopteri Gazela u niskom letu vizuelno su proverili kompleksnu situaciju na zemlji i tako dali uvod dejstvu protivoklopnim helikopterima istog tipa. Kako je, prema scenariju vežbe, na zemlji situacija eskalirala borbeni mlazni avioni u niskom preletu izvršili su dva najbitnija zadatka. Školsko borbeni vazduhoplovi G-4 prikazali su dejstvo po ciljevima na zemlji dok su dva Miga-29 pružali zaštitu i obezbedili sigurnu odstupnicu na većoj visini.

Demonstracije traganja i spasavanja kao i ubacivanje tima specijalne brigade desantom i padobranima bili su povereni transportnim helikopterima Mi-8. Nakon okončanja borbenih aktivnosti transportni avion An-26 demonstrirao je veštinu niskog preleta bojišta koja se može koristiti prilikom izbacivanja tereta.

U trećem segmentu vežbe, prikazana su vozila vojne policije klasifikovana po nameni i zadacima. U defileu, iz pravca hotela 'Jugoslavija' prema Ušću, građani su, uz stručni komentar o strukturi, organizaciji, nameni i zadacima Vojne policije, mogli da vide sve tipove vozila kojima raspolažu „crne beretke“.

Prikaz borilačkih veština i dejstvo protivterorističke jedinice privukli su pažnju posmatrača, budući da su pripadnici Specijalne brigade dočarali veoma realne situacije bliske borbe i upotrebe hladnog oružja. Ovakve vežbe su veoma bitne za podizanje samopouzdanja i hrabrosti vojnika, kao i razvoj veština i koordinaciju pokreta, pri čemu je timski i sinhronizovan rad svih članova veoma bitan. Rad protivterorističkog tima na razrešavanju talačke situacije bio je drugi deo samostalnog prikaza osposobljenosti Specijalne brigade.

Građani i gosti imali su jedinstvenu priliku da vide i defile vojnih zastava koje su nosili kadeti Vojne akademije i zastavni vodovi brigada Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Ešaloni kadeta Vojne akademije nosili su 51 pukovsku zastavu Vojske Kraljevine Srbije koje se čuvaju u Vojnom muzeju u Beogradu.

Kao što je već postala tradicija prilikom velikih vojnih i državnih praznika, pripadnici 63. padobranskog bataljona izveli su demonstracioni padobranski skok, noseći zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i Specijalne brigade.

Dimanički deo programa završen je promotivnim letom aviona „Lasta“.

Na taktičko-tehničkom zboru, u okviru izložbene postavke vežbe „Ušće 2011“, izložena su sredstva i oprema jedinica Vojske Srbije.

Građani su mogli da pogledaju uređaje koji čine objedinjenu stacionarnu i pokretnu komponentu sistema veze u Vojsci Srbije, zatim pešadijsko naoružanje pešadijskog bataljona, savremena sredstva detekcije i identifikacije, hemijske i radiološke detektore, automobil-laboratoriju za uzimanje kontaminiranih uzoraka i analizu uzoraka, cisterne za prevoz vode i ostala sredstva iz sastava jedinica Vojske Srbije.

Na zboru je izložena i alpinistička, ronilačka, padobranska, kao i oprema za naoružanje, kriminalističku tehniku i protivdiverzantsku zaštitu, potom podvodno naoružanje, standardna oprema za obuku ronilaca i mala prenosna hiperbarična komora.

Javnosti su predstavljena i putnička, terenska i borbeno-oklopna vozila. Reč je o prevoznim sredstvima novijeg datuma, proizvodnje 2008. i 2010. godine, marke Škoda i Audi, a tu su još pincgaueri, puhovi i ostala motorna vozila. Saobraćajna vojna policija i Vojna policija opšte namene izložili su opremu iz svog resora, među kojima pažnju privlači prenosni rentgen za ispitivanje sumnjivih predmeta.

U parku „Ušće“ postaljena je i poljska bolnica namenjena za hirurško zbrinjavanje povređenih na terenu. Bolnica sadrži stomatologiju, rentgen, dve hirurške sale, postoperativnu i intenzivnu negu, dva bolesnička odeljenja, laboratoriju i sve što je potrebno za normalan i samostalan rad na terenu. Osoblje bolnice čine stručnjaci koji su učestvovali u međunarodnim misijama, kako samostalno sa srpskom bolnicom u Čadu, tako i u okviru norveškog medicinskog tima.

Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana izložilo je novi školski avion Lasta i Helikoptere Mi-8 i Gazela.

Posle razgledanja teškog naoružanja, tenkova, haubica i protivvazduhoplovne tehnike, prisutni su mogli da probaju vojnički pasulj.

Utisci prisutnih na vežbi je da je ovo bio jedan veoma uspeo prikaz onoga što radi Vojska Srbije, izvršavajući zadatke očuvanja bezbednosti naroda i države Srbije i odgovornog odnosa prema zaštiti mira i sigurnosti u svetu.


IZJAVA GENERALA MILETIĆA

- Vežbom „Ušće 2011“ želeli smo da prikažemo deo operativnih sposobnosti naše vojske. Osnovna tema bila je da se široj javnosti predstave jedinice deklasirane za učešće u multinacionalnim operacijama - pešadijska četa, vod Vojne policije i vod ABHO – naglasio je general Miletić. On je dodao da ga raduje što je vežbu u Parku mira i prijateljstva ispratio veliki broj građana.

- Kada je reč o interoperabilnosti naših jedinica, zaista smo se približili granici kojoj težimo i na dobrom smo putu da to i verifikujemo na odgovarajući način. Sve ovo su bili profesionalni vojnici – rekao je načelnik Generalštaba.

Na pitanje o opremenju vojske novim uniformama on je rekao da će do kraja marta stići prvi kontingent od sedam do osam hiljada kompleta, a ostalo do kraja godine.

IZJAVA MINISTRA ŠUTANOVCA

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, posle vežbe 'Ušće 2011', izjavio je kako je manifestacija u Parku mira i prijateljstva pokazala da je Vojska Srbije ozbiljna institucija koja je uspela da vrati poverenje građana.

- Način obuke pokazuje da je vojska mnogo ozbiljnija, da vežbe izvršava na ozbiljniji način. Pogodak je što smo vežbu izveli pred više desetina hiljada Beograđana, a i veliko interesovanje za TV prenos pokazuje da Vojska vraća poverenje građana – naglasio je Šutanovac.

Ministar odbrane dodao je da ga raduje što je veliki broj mladih ljudi prisustvovao vežbi na Ušću. Prema njegovoj oceni to znači da Vojska uživa respekt kakav zaslužuje.

- Danas imamo dva i po puta više zainteresovanih za dobrovoljno služenje vojnog roka, čime smo konačno realizovali jedan od prioriteta – vraćanje poverenja u Vojsku.

Šutanovac je svim pripadnicima oružanih snaga čestitao Dan Vojske Srbije, uz poruku da ga proslave u veselju, da ga dogodine slave u većem broju, a da u međuvremenu ne bude vanrednih događaja.

Šutanovac je istakao da su mu se na vežbi 'Ušće 2011' najviše dopao avijacijski deo, sa helikopterima i avionima, a pohvalio je i sinhronizovani rad Specijalne brigade i vojne policije.

- Znam koliko je teško sve uvežbati, zato pohvaljujem angažovanje vojnika, a najzaslužnije ćemo nagraditi – predočio je Šutanovac.

IZJAVA MINISTRA DAČIĆA

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, Ivica Dačić čestitao je praznik pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, naglasivši da je vežba „Ušće 2011“ odličan način da vojska i policija zadobiju veće poverenje građana.

- Bez jakog sistema odbrane i bezbednosti nema ni jake države. Dobro je što je ova vežba bila na prostoru koji je lako dostupan građanima, sa ciljem da i vojska i policija zadobiju što veće poverenje građana, jer će tako lakše obavljati svoje Ustavom i zakonom predviđene dužnosti. Zadovoljan sam onim što je prikazano i mislim da bi vojska i policija trebalo češće na ovaj način pokazuju šta sve poseduju i da se time da jasna poruka da su vojska i policija u službi građana – rekao je ministar Dačić.

UTISCI GRAĐANA

- Mnogobrojni sugrađani okupili su se danas, uprkos hladnom februarskom jutru, na beogradskom „Ušću“, da bi posmatrali nesvakidašnji, atraktivni, prikaz osposobljenosti jedinica naše vojske.

- Najupečetljiviji utisak na mene ostavili su naleti aviona, ali ceo današnji događaj je izuzetan i odlično organizovan - istakao je Nikola Marković (42). Njegov desetogodišnji sin Stefan, rekao je da su mu se, takođe, dopali „avioni i helikopteri“, ali je ipak, priznao, da su mu se najviše svidele „čike sa maskama koje su vežbale borilačke veštine i bacale noževe“.

Milovan Nešović (38) rekao je da je današnji događaj edukativan, naročito za mlade generacije. Prema njegovim rečima ovakvi događaji svakako doprinose da se vojska približi običnim građanima.

- Ono što vojnici mogu da urade više mi se svidelo nego prikazana tehnika i sredstva - bio je iskren Aleksa Milojković (49) ocenjujući da je događaj na Ušću veoma dobro organizovan.

- Doveo sam dvoje unučadi, došli smo malo ranije da zauzmemo mesto i što bolje vidimo vojsku. Njih dvoje su mi već rekli da će biti vojnici kada porastu, sada im policija deluje slabije – kaže Stojan Micevski, penzioner iz Beograda.

Svi članovi porodice Jovanović danas su bili na „Ušću“. Držeći u naručju malu Jelenu, otac Dušan rekao je da su je ovih dana avioni plašili, ali da im je danas mahala ceo dan.

- Vojnici su zaista izgledali impresivno, dopada mi se kako su uklopili ceo program. Bilo je kratko ali efektivno, upravo kako prava vojska i treba da nastupa – rekao je tata Dušan.

- Volim vojsku još od malih nogu, planirao sam cele nedelje da budem danas ovde. Svaka čast specijalcima vojske na brzom i atraktivnom programu, mislim da im niko nije ravan – kaže Milan Stević (21) iz Beograda.

Njegovom drugu Žarku Stojanoviću (23) svidele su se eksplozije i to što se stvarno pucalo na sve strane, na samo 100 metara od njih.

- Avijacija izgleda moćno, ali specijalci na mene uvek ostave najveći utisak. Došli smo naravno i zbog pasulja! – iskren je Žarko.
photoFOTOGALERIJA