Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2010.

Концерт „Пролеће у Београду“



Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" под диригентском палицом маестра Војкана Борисављевића приредио је вечерас у дворани Дома синдиката концерт "Пролеће у Београду".

На концерту евергрин мелодија наступало је 19 еминентних певача са простора бивше Југославије, учесника некада популарних фестивала "Београдско пролеће" и "Опатија".

Београђани су имали јединствену прилику да на једном месту виде Лолу Новаковић, Радмилу Караклајић, Дубравку Нешовић, Бети Ђорђевић, Наду Павловић, Мирјану Беширевић, Зафира Хаџиманова, Бобу Стефановића, Жарка Данчуа, Зорана Лековића, Предрага Цунета Гојковића, Љиљану Петровић, као и групу "Лутајућа срца". Специјално за ову прилику из Словеније стигао је Ладо Лесковар, а из Македоније Драган Мијалковски. Поред њих, публика је имала прилике да ужива у хитовима Ђорђа Марјановића, Миње Суботе, Зорана Георгијева и Микија Јевремовића.

На иницијативу Уметнички ансамбла "Станислав Бинички", а под покровитељством Министарства одбране, прошле године је одржан први овакав концерт, са жељом да том манифестацијом евергрин музике поново заживи некадашње "Београдско пролеће", које је шездесетих и седамдесетих година окупљало најпопуларније певаче са простора некадашње Југославије.

Композицијом"Београде", Уметнички ансамбл "Станислав Бинички" отворио је концерт, а мелодија ове познате нумере чула се и на крају наступа, када су је на крају сви извођачи заједно отпевали у знак сећања на недавно преминулог Душана Јакшића, учесника прошлогодишњег "Пролећа у Београду".

Програм је водио чувени водитељски пар "Београдског пролећа" Мића Орловић и Дуња Фигенвалд, а публика је имала прилику да чује евергрин хитове као што су "Мој драги Београде", "Не иди, злато моје", "Почнимо љубав испочетка", "Потражи ме у предграђу", "Звиждук у осам", "Све моје јесени су тужне", "Руже су увеле" и друге композиције.

Манифестација „Београдско пролеће“, чију је традицију „Пролеће у Београду“ наставило, следеће године прославља јубилеј, пола века постојања и за ту прилику је најављен богат уметнички програм.