Министарство одбране Републике Србије
 
25.08.2021.

Прве медаље за војне возаче на Међународним војним играма



Возачи Војске Србије освојили су једну сребрну и једну бронзану медаљу на такмичењу „Војни рели“, једној од 34 дисциплине Међународних војних игара, која се одржава у Кизилу на далеком истоку Руске Федерације.

У индивидуалним тркама, у категорији возила „Урал” 6x6, сребрну медаљу донела је посада у којој су били водник Милош Четровић и десетар Иван Милошевић, а бронзу у категорији „Камаз“ 4x4 освојио је тим у саставу заставник Мирослав Љиљак и млађи водник Горан Станковић.

Након индивидуалних трка, возаче Војске Србије очекују надметања у трци са бојевим гађањем и на крају екипној трци. Све трке изводе се у различитим теренским условима, а такмичари тек пред старт добијају податке о маршрути, учитане у навигационе уређаје, преко којих судије прате детаље трке и брзину кретања возила. На такмичењу се користе неборбена возила у категоријама 4x4 и 6x6 „Камаз” и „Урал”, док се за трку са бојевим гађањем користе војна возила 4x4 ГАЗ-2330 „тигар“.

За медаље у дисциплини „Војни рели“, осим екипе Војске Србије, такмиче се и екипе оружаних снага Израела, Монголије, Кине, Белорусије, Узбекистана и Русије. 

На престижном такмичењу Међународне војне игре, ове године учествују екипе из 42 земље, а припадници Војске Србије, такмиче се још и у дисциплинама „Чувар реда“, „Тенковски биатлон“, „Снајперска граница“ и „Армија културе“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА