Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.08.2021.

Prve medalje za vojne vozače na Međunarodnim vojnim igramaVozači Vojske Srbije osvojili su jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju na takmičenju „Vojni reli“, jednoj od 34 discipline Međunarodnih vojnih igara, koja se održava u Kizilu na dalekom istoku Ruske Federacije.

U individualnim trkama, u kategoriji vozila „Ural” 6x6, srebrnu medalju donela je posada u kojoj su bili vodnik Miloš Četrović i desetar Ivan Milošević, a bronzu u kategoriji „Kamaz“ 4x4 osvojio je tim u sastavu zastavnik Miroslav Ljiljak i mlađi vodnik Goran Stanković.

Nakon individualnih trka, vozače Vojske Srbije očekuju nadmetanja u trci sa bojevim gađanjem i na kraju ekipnoj trci. Sve trke izvode se u različitim terenskim uslovima, a takmičari tek pred start dobijaju podatke o maršruti, učitane u navigacione uređaje, preko kojih sudije prate detalje trke i brzinu kretanja vozila. Na takmičenju se koriste neborbena vozila u kategorijama 4x4 i 6x6 „Kamaz” i „Ural”, dok se za trku sa bojevim gađanjem koriste vojna vozila 4x4 GAZ-2330 „tigar“.

Za medalje u disciplini „Vojni reli“, osim ekipe Vojske Srbije, takmiče se i ekipe oružanih snaga Izraela, Mongolije, Kine, Belorusije, Uzbekistana i Rusije. 

Na prestižnom takmičenju Međunarodne vojne igre, ove godine učestvuju ekipe iz 42 zemlje, a pripadnici Vojske Srbije, takmiče se još i u disciplinama „Čuvar reda“, „Tenkovski biatlon“, „Snajperska granica“ i „Armija kulture“.
photoFOTOGALERIJA