Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2021.

Председник Вучић: За девет месеци двоструко јача Војска Србије



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас манифестацији "Отворени дан", до сада највећем тактичко-техничком збору који су Министарство одбране и Војска Србије организовали у Крагујевцу.

Председник Вучић том приликом најавио је да ће Војска Србије већ у јануару или фебрару следеће године бити двоструко снажнија него данас.
 
– Замислите оно што сте јуче видели, а за само девет месеци биће пута два – рекао је председник током обиласка.
 
Он је захвалио Министарству одбране и Војсци Србије за организовање приказа, рекавши да све што се види, припада нашем народу.
 
– Најсрећнији сам када видим да људи могу да уђу у наше хеликоптере. Њих они не треба да се плаше, већ други – истакао је председник Републике и додао да овакви догађаји треба чешће да се организују.
 
– Хвала и нашим фабрикама наменске. Јуче људи нису приметили 11 пасарса које је из наше фабрике изашло, то је врло охрабрујуће. Честитка и за вас и за наше фабрике – рекао је Вучић.

Данашњи празник Видовдан био је прилика да грађани Србије виде бројна средстава наоружања и војне опреме којима располаже наша Војска, попут модернизованог тенка М84-АС1, вишенаменског оклопног борбеног возила 4x4“милош“, вишенаменског оклопног возила 8x8 „лазар 3“, самоходне топ-хаубице 155 мм „нора“ Б-52, који су производи наших стручњака и домаће одбрамбене индустрије, али и средстава која су за потребе војске претходних година набављена из других земаља, међу којима су ПВО систем „панцир С1-2, тенкови Т-72МС, оклопно извиђачко возило БРДМ-2МС, оклопно возило „хамер“, хеликоптери Х-145М, Ми-17В5 и Ми-35-М.

Осим средстава која су јуче на Пештеру учествовала на вежби "Муњевити удар 2021", пажњу грађана подједнако су привукли и самоходни артиљеријски системи „тамнава“ и „шумадија“, беспилотна летелица кратког домета „врабац“, као и премијерно приказани дрон-камиказа „гавран“ и наоружани дрон „обад“.

На манифестацији "Отворени дан" приказана је и изложба униформи и наоружања из фундуса Војног музеја "Српски јунаци и хероји од 1914. до 1999. године", а Стрељачки клуб Војне академије "Академац" омогућио је заинтересованима да се окушају у гађању из ваздушне пушке и пиштоља. Такође, припадници Војске Србије приказали су практичну употребу борилачких вештина као и сегменте дресуре службених паса, а најмлађи посетиоци са радошћу су се фотографисали са пилотима и припадницима специјалних јединица и маскирали камуфлажним бојама.

Уз звуке маршева и војних корачница које је извео Репрезентативни оркестар Гарде, посетиоци манифестације „Отворени дан“ могли су да уживају и у чувеном војничком пасуљу.
 
Магдалена Драгићевић са децом из Крагујевца, понеће са манифестације "Отворени дан" мноштво позитивних утисака.
 
 – Мислим да је ово права ствар. Одушевљени смо војничким пасуљем, посебно најмлађи син Лазар. Пасуљ је прва лига – рекла је Магдалена Драгићевић, која у глас са три ћерке и сином поручује да су најјачи утисак на њих оставили ПВО систем „панцир“, хеликоптери и ракетни системи поред којих су се сви фотографисали.
 
На приказу средства наоружања и војне опреме у Крагујевцу данас је била и Ања Михајловић родом са Косова и Метохије, која не крије одушевљење хеликоптерима и приликом да "завири" у сваки од њих.

– Прошле године покушала сам да упишем Војну гимназију, али на жалост нисам успела, али успећу за четири године када ћу да покушам да упишем Војну академију – рекла је Михајловићева.
 
Према мишљењу Крагујевчанина Радојице Јанковића, стање у Војсци данас много је боље него када је пре 30 година он служио војску, као припадник специјалне механизоване јединице.

– Сад је много више обновљено наоружање, пушке, тенкови, транспортери. Много шта је модернизовано и лепше урађено него што је некад било – наглашва Јанковић и поручује да је својим доласком Александар Вучић много допринео да војска има нове ствари, од  униформи до наоружања.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.06.2021
mp4 (101,66 MB)
Тактичко-технички збор
28.06.2021
mp4 (36,67 MB)
Изјава Магдалене Драгићевић
28.06.2021
mp4 (48,64 MB)
Изјава Радојице Јанковићa
28.06.2021
mp4 (25,61 MB)
Изјава Михајла Петровића